Demokraattikisan kärkeen karannut Bernie Sanders on onnistunut hyödyntämään jonkin verran meemejä omassa kampanjassaan. Hieman muita pääehdokkaita myöhemmin kisaan lähtenyt Michael Bloomberg iskee nyt meemimaailman kimppuun miljardöörille sopivalla tavalla - rahalla.

New York Timesin mukaan Bloombergin kampanja on palkannut Meme 2020 -yhtiön levittämään Bloombergille suosiollista somesisältöä. Yhtiön taustahahmoina toimii äärimmäisen suosittuja sometilejä pyörittäviä henkilöitä.

Bloombergin sponsoroimaa sisältöä on jo nähty Instagramissa esimerkiksi JerryMedian tilillä (13,3 miljoonaa seuraajaa), GrapeJuiceBoysin tilillä (2,7 miljoonaa seuraajaa) ja TankSinatran tilillä (2,3 miljoonaa seuraajaa). Yhteensä Meme 2020 -kollektiiviin kuuluvilla tileillä on yli 60 miljoonaa seuraajaa.

Sisältö poikkeaa hyvin voimakkaasti perinteisestä vaalimainonnasta. TankSinatran tilillä julkaistussa mainoksessa jopa todetaan, että erikoinen Bernie Sandersille irvaileva kuva todellakin on Mike Bloombergin sponsoroimaa sisältöä.

Kampanjointi on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Osa vaikuttajista ylistää sen nerokkuutta. Toisaalta meemikuvat ovat keränneet myös kitkeriä kommentteja, joissa todetaan kyseessä olevan vain rikkaille mahdollinen ja tökerö äänien ostaminen.

Bloombergin kampanjan edustaja Sabrina Singh on kommentoinut erikoista kampanjointia. Singhin mukaan meemien avulla saavutetaan ihmisiä uudella tavalla, samalla pannaan kampoihin Trumpin tunnetun toimivalle digikampanjoinnille.

Ison rahan sopimusten lisäksi Bloomberg kylvää rahaa myös pienemmille tekijöille. Hieman tuntemattomampia vaikuttajia ja mainostajia yhdistävän Triben kautta Bloombergia ylistävän sisällön luomisesta tarjotaan 150 dollarin palkkioita.

Tarjous tuntuu houkuttelevan myös teinejä, jotka eivät vielä itse pääse äänestämään. BigDadWhip -tilin takana oleva teini-ikäinen kertoi olevansa asiasta innoissaan paitsi rahan takia - myös mahdollisuudesta auttaa presidenttiehdokasta.