Microsoftin seuraava suuri Windows 10 -päivitys saapuu huhtikuun aikana, 20H1-päivityksen myötä ohjelmistojätti alkaa lempeän voimakkaasti ohjata käyttäjiä muuttamaan kirjautumistapojaan.

Windows Insider -ohjelman dokumentteihin tutustunut Davey Winder on löytänyt teksteistä vahvoja viitteitä Microsoftin pyrkimisestä kohti salasanatonta tulevaisuutta. Winder kertoi löydöksistään Forbesin blogialustalla.

Perinteisen Windowsin ohjauspaneelin korvaavassa asetussovelluksessa on tarjolla kohta ”Tee laitteestani salasanaton”. Sen myötä kirjautuminen omalle koneelle tapahtuu joko sormenjälkeä käyttämällä, Windows Hello -tekniikkaa hyödyntäen kasvonpiirteillä - tai pin-koodilla. Lämpimimmin näistä suositellaan Windows Hello -teknologian käyttöönottoa.

Vaikka lyhyt pin-koodi periaatteessa murtuu huomattavasti helpommin kuin pitkä salasana, on sen käyttö tosiasiallisesti täysin erilaista ja siten turvallisempaa. Microsoft on puskenut tätä periaatetta julkisuuteen jo vuosikausi, nyt asia otetaan vain entistä paremmin esille uuden Windows-päivityksen myötä.

Windowsin avaava pin-koodi on sidottu vain yhteen tiettyyn laitteeseen. Hakkerin pitää siis päästä fyysisesti käsiksi kyseiseen koneeseen sitä hyödyntääkseen. Pin-koodi tallennetaan vain paikallisesti, joten sitä ei voi varastaa verkon pilvipalveluista.

Periaate saa kannatusta esimerkiksi Cyjaxin tieoturvajohtaja Ian Thornton-Trumpilta. Hän pitää paikallisen tunnistamisen helpottamista ehdottoman hyvänä liikkeenä. Verkon kautta palveluihin kirjautuminen vaatii sen lisäksi edelleen pitkän ja vaikeasti murrettavan salasanan. Näiden kahden erottaminen toisistaan tuo Thornton-Trumpin mukaan lisää turvaa ja on samalla käyttäjäystävällinen ratkaisu.