Adoben Flash on ollut yksi keskeisistä välineistä web-sivujen toteuttamisessa. Sittemmin uudemmat tekniikat ovat ajaneet sen ohi. Flashin tilannetta ei ole parantanut sekään, että jo sen nimen kuuleminen toi monelle mieleen haavoittuvuudet ja tietoturvariskit.

Tärkeimmät selaimet ovat vähän kerrassaan karistaneet Flashin pölyjä kengistään. Muun muassa Engadget kirjoittaa, että Microsoft on nyt kertonut täsmällisesti, miten Flash heivataan sen Edge-selaimesta.

Joulukuuhun mennessä tehdään selvä pesäero. Edgen oletusasetuksissa Flash on tuolloin kytkettynä pois päältä. Samalla estetään tykkänään vanhentuneiden Flash-versioiden käyttäminen. Vanhentuneiksi katsotaan kaikki ennen 2020 kesäkuuta ilmestyneet versiot.

Jo syksyllä käyttäjille tarjotaan Windowsiin työkalua Flashin poistamiseksi. Ensi kesään mennessä Microsoft katkoo liki kaikki Flash-kytkökset tuotteistaan päivitysten yhteydessä.

Entäpä jos aivan välttämättä haluaa Flashin yhä toimivan? Ajatus voi kuulostaa hassulta, mutta etenkin yrityksissä saattaa vielä olla sisäisessä käytössä sovelluksia, jotka vaativat toimiakseen Flashia. Tällaisissa tapauksissa Edge-selainta voi käyttää Internet Explorer -tilassa ja käyttää Flash-lisäosaa, jolle Microsoft ei kuitenkaan tarjoa minkäänlaista tukea.

Microsoft selittää Flash-kuviota blogissaan.