Microsoft julkisti useita uusia laitteita, joista kohutuin lienee Android-pohjainen Surface Duo -älypuhelin. Tilaisuudessa näki päivänvalon myös kahdella näytöllä varustettu pienikokoinen Surface Neo -tabletti, jota vauhdittaa uusi Windows 10X -käyttöjärjestelmä.

Windows 10X on käytännössä Windows 10, mutta sen toiminta on optimoitu tuplanäytöllisille mobiililaitteille. Microsoftin odotuksissa on, että tuplanäytöllisiä Windows 10X:ää hyödyntäviä laitteita on luvassa yhtiön itsensä lisäksi myös muilta laitevalmistajilta. Nimeltä mainitaan muun muassa Dell sekä HP.

Asiasta kirjoittanut MSPowerUser pitää hyvänä, että Windows 10X perustuu tavalliseen Windows 10:een, joten se tarjoaa tutun käyttöliittymän, mutta sen lisäksi tuplanäytöllisille laitteille tarkoitettuja lisämausteita ja optimointeja, jotka eivät sulautuisi yhtä hyvin pc-tietokoneille suunnattuun Windows-versioon.

Microsoft vahvisti myös aiemmat huhut, joiden mukaan Windows 10X tukee perinteisiä win32-työpöytäsovelluksia. Työpöytäsovellusten tuki nojaa konttiteknologiaan (container).

Yhtiö muistuttaa, että Windows 10X on suunniteltu nimenomaan tuplanäytöllisiä laitteita silmällä pitäen, eikä kyseessä ole päivitys Windows 10:lle. Käyttöjärjestelmä tulee saataville vuoden 2020 syksyllä, ja ensimmäisen sukupolven taittuvat laitteet hyödyntävät Intelin siruja.