TikTokin perustaja Zhang Yiming kertoi tiistaina yrityksen kiinalaisille työntekijöille, että Yhdysvaltojen tutkimus ja käynnissä olevat kauppaneuvottelut ovat todellisuudessa yrityksiä tukahduttaa sovelluksen käyttö maassa, uutisoi Bloomberg.

TikTokin valtava suosio on herättänyt yhdysvalloissa pelon siitä, että sovelluksen kautta kerätyt tiedot toimitettaisiin Kiinan hallinnolle. Sovelluksen omistava Bytedance on toistuvasti kiistänyt väitteet.

Valkoinen talo ja Yhdysvaltain lainsäätäjät ovat painostaneet Bytedancea myymään TikTok-sovelluksen USA:n toiminnot yhdysvaltalaiseen omistukseen. Microsoft on ilmaissut kiinnostuksensa kauppoihin, ja neuvotteluille on annettu määräajaksi 15. syyskuuta.

Presidentti Donald Trump on puolestaan sekoittanut pakkaa toteamalla, että kaupan tulisi sisältää huomattava korvaus Yhdysvalloille. Toistaiseksi on epäselvää, mitä tämä lausunto todellisuudessa tarkoittaa tai miten se toteutettaisiin.

Zhangin mukaan vaadittu kauppa on kohtuuton, mutta yhtiöllä ei ole muuta mahdollisuutta kuin totella lakia.

”Tämä ei ole kuitenkaan heidän päämääränsä. Heidän todellinen tavoitteensa on saavuttaa sovelluksen täydellinen kieltäminen”, Zhang totesi TikTokin työntekijöille suunnatussa kirjeessä.

Suunniteltu kauppa on herättänyt kritiikkiä myös Kiinassa. Maan lehdistön mukaan Kiinan hallitus ei aio hyväksyä TikTokin USA:n toimintojen myymistä Microsoftille, mikäli kauppa syntyy pakon sanelemana.