Microsoft on lisännyt Windows 10:n Käynnistä-valikkoon Edge-selainta kehaisevan mainoksen.

Microsoft on kerännyt runsaasti kritiikkiä maksullisen Windows 10:n hyödyntämisestä mainosalustana. Vaikka mainokset ovat hienovaraisia, eikä Microsoft itse edes kutsu niitä mainoksiksi, ärsyttää niiden ilmestyminen silti monia.

Mainostoiminto on mahdollista kytkeä pois käytöstä Windows 10:n asetusten kautta, mutta tämä täytyy tehdä jälkikäteen. Oletusarvoisesti mainokset sekä käyttöjärjestelmää ja sen sovelluksia ja ominaisuuksia koskevat mainokset ovat käytössä.

Microsoft on aiemminkin ylistänyt Edge-selaimensa ominaisuuksia Googlen Chrome-selaimeen verrattuna. Redmondin jätin mukaan Edge on paljon ystävällisempi akkukestolle kuin Googlen virtarohmu. Nyt tämä tuodaan esille myös Windows 10:n käynnistysvalikossa, jossa Microsoft mainostaa Edge-selaimen virransäästöominaisuuksia, MSPowerUser kirjoittaa.

Kun selaimen kuvaketta klikkaa, aukeaa verkkosivu, jolta löytyy lisätietoa Edge-selaimesta sekä ohjeet selaimen vaihtamiseksi Windows 10:n oletusselaimeksi.

Kirjoitimme aiemmin, että Microsoft on tuonut mainokset myös Windows 10:n tiedostoselaimeen, File Exploreriin, jossa yhtiö mainostaa omaa OneDrive-pilvitilaa.

Myös käynnistysvalikosta on varattu tilaa mainoksille, joita Microsoft kutsuu nimellä ”ehdotetut sovellukset”. Lisäksi Windows 10 Anniversary Updaten tiedetään asentavan kokonaisia sovelluksia tietokoneelle ilman käyttäjän suostumusta.

Microsoft ei suinkaan ole ainoa käyttöjärjestelmässä näkyviin mainoksiin erikoistunut yhtiö. Myös Apple harrastaa samaa muun muassa Safari-selaimen suhteen. MSPowerUserin mukaan Apple ei kuitenkaan mainosta omia tuotteitaan yhtä aggressiivisesti kuin Microsoft.