Microsoftin Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksien korjaukset aiheuttavat ongelmia laitteistokokoonpanoissa, joihin on valittu epäyhteensopiva tietoturvaratkaisu. Ratkaisuksi Microsoft tarjoaa kaikkien Windows-päivitysten keskeyttämistä.

Microsoftin mukaan yhteensopivuusongelmien korjaaminen on tietoturvaohjelmistojen valmistajien vastuulla. Siihen asti Windows-käyttäjä jätetään ilman viimeisimpiä tietoturvapäivityksiä.

Jatkossa päivityksiä alkaa jälleen sadella Windows Updaten kautta vasta sitten, kun virustorjuntaohjelmiston valmistaja on ottanut lusikan kauniiseen käteen, tai vaihtoehtoisesti käyttäjä on valinnut jonkin yhteensopivista tietoturvasovelluksista, kuten Microsoftin oman Windows Defenderin.

Microsoft huomauttaa, että eräät tietoturvaohjelmistot tekevät Windowsin ytimelle tukemattomia kutsuja, mikä aiheuttaa käyttöjärjestelmän kaatumisen. Microsoftin mukaan virustorjuntaohjelmistovalmistajien täytyy asettaa yhtiön vaatima rekisteriavain, ennen kuin Windows-päivitysten jakelua voidaan turvallisesti jatkaa.

Kaikki tietoturvaohjelmistot eivät ole vielä Microsoftin kehoitusta noudattaneet. Leiviskänsä kunnialla hoitaneiden valmistajien listalla ovat Defenderin lisäksi muun muassa Avast, AVG, BitDefender, Avira, ESET, F-Secure, Kaspersky, Malwarebytes, Sophos sekä Symantec.

Epävirallista listaa yhteensopivista ja epäyhteensopivista tietoturvaratkaisuista ylläpitää Kevin Beaumont. Mikäli taulukon ”Sets registry key”:n alla on kirjain N, ei virustorjuntaohjelmisto ole toistaiseksi yhteensopiva Windowsin kanssa.