Microsoft on julkaissut sovelluskehittäjille lupaamansa Windows 10X -emulaattorin toiveenaan houkutella mahdollisimman moni kehittämään sovelluksia uudelle alustalle.

Samalla yhtiö paljasti myös lisätietoa Windows 10X:n toiminnoista. Kaikki alustalla ajettavat sovellukset ajetaan kontitettuina (containerized) paremman tietoturvan ja sulavamman toiminnan varmistamiseksi. Tämä koskee niin perinteisiä win32-työpöytäsovelluksia kuin uudempia universaalille Windows-alustalle kehitettyjä uwp-ohjelmia sekä web-sovelluksia.

Kiitos Windows-vuotaja WalkingCatin, tiedämme nyt, että Windows 10X käyttää kolmea erilaista konttia. Nämä ovat Win32, MSIX sekä Native (uwp). Näistä Native ja MSIX ovat jo olemassa.

Win32-kontin tarkoituksena on puolestaan tarjota paras mahdollinen yhteensopivuus olemassaolevien sovellusten kanssa. Win32-sovellusten lisäksi kontista löytyy tuki myös WinForms-, WPF- sekä Electron-pohjaisille sovelluksille, ZDNet kirjoittaa. Kontti tarjoaa sovelluksille työpöytämäisen ympäristön, varsin samaan tapaan kuin perinteinen työpöytäkäyttöjärjestelmäkin.

Microsoftin tavoitteena on varmistaa, että suurin osa nykyisistä sovelluksista toimii Windows 10X:ssä ilman kehittäjän väliintuloa. Ne kehittäjät, jotka ovat kiinnostuneita oman sovelluksensa Windows 10X -yhteensopivuuden parantamisesta, voivat hyödyntää Microsoftin tarjoamia uusia rajapintoja ja web-standardeja.