Microsoftin lakiasiainjohtaja Brad Smith myöntää olleensa väärässä avoimen lähdekoodin suhteen, ZDNet kirjoitti maanantaina. Smith otti asiaan puheeksi esiintyessään MIT:n tietotekniikan ja tekoälyn laboratoriossa.

Vuonna 2001 Microsoftin entisen toimitusjohtajan Steve Ballmerin kuuluisat sanat kuuluivat: ”Linux on syöpä, joka kiinnittyy immateriaalioikeudellisesti kaikkeen, mitä se koskettaa”.

Tänä päivänä Microsoftin suhtautuminen avoimeen lähdekoodiin on jokseenkin erilainen. Se esimerkiksi omistaa koodinjakopalvelun GitHubin ja toimittaa Windows 10 -käyttöjärjestelmää Linux-ytimellä.

”Kun avoin lähdekoodi räjähti ilmoille vuosisadan alussa, Microsoft ja minä henkilökohtaisesti olimme historian väärällä puolella”, Brad Smith sanoo. ”Hyvä uutinen on se, että elämä on tarpeeksi pitkä sen ymmärtämiseen, että pitää muuttua.”

Smith kertoo, että Microsoft näkee GitHubin kotina avoimen lähdekoodin kehitystyölle. Yhtiön rooli on huolehtia palvelun turvallisuudesta ja tuottavuudesta.

Smith ottaa kantaa myös koronasovellukseen, jota myös Apple ja Google ovat olleet yhdessä työstämässä. Hän huomauttaa, etteivät terveysviranomaiset voi laittaa kaikkea yhden sovelluksen varaan.

”Hallitukset eivät voi tehdä sovelluksesta pakollista. Ja vaikka voisivat, niin kaikilla ei ole puhelinta.”

”Monet riskiryhmiin kuuluvista ihmisistä ovat kodittomia tai asuvat vanhainkodeissa. Emme voi perustaa suunnitelmaamme oletukseen siitä, että kaikilla olisi tämä sovellus.”