Surface Duo on Microsoftilta pitkään odotettu älypuhelin ja ensimmäinen laatuaan sitten Windows Phonen kuoleman. Monet odottivat Panos Panaylta jotain yllättävää lehdistötilaisuuden päätteeksi ja sitä todella saatiin.

Hämillisen oloinen Panay oli jo poistumassa lavalta esiteltyään Surface Neon, moneen taipuvan tabletin, jota vauhdittaa uusi Windows 10 X -käyttöjärjestelmä. Hämäys onnistui, ja yhtäkkinen comeback oli monelle mieluisa yllätys: Microsoftin on huhuttu kehittävän salassa Surface Phonea ja nyt sellainen on viimein todellisuutta. Ainakin julkistuksen tasolla.

Surface Duo on varustettu kahdella erillisellä 5,6 tuuman näytöllä, jotka täyteen kokoon avattuina tarjoavat kaikkiaan 8,3 tuumaa näyttöpinta-alaa. Lisäksi laitteesta löytyy usb-c-liitäntä, etukamera, stereoääni sekä tuki Surface Pen -kosketuskynälle. Muilta osin laitteen tekniset ominaisuudet ovat vielä hämärän peitossa.

Monia kuitenkin ilahduttanee tieto siitä, että Microsoft ei yritä vain puolittaista paluuta tarjoamalla Surface-älypuhelimen hankkiville vesitettyä versiota Windowsista. Panay kertoo yhtiön tehneen yhteistyötä Googlen kanssa, ja Surface Duoa vauhdittaakin Android.

Surface Duo toimitetaan Microsoftin sovelluksilla esiasennettuna. Lisää sovelluksia voi ladata Googlen Play-sovelluskaupan kautta.

Surface Duo on tulossa myyntiin vasta lomakaudella 2020, joten fanit joutuvat odottamaan sitä vielä pitkälle ensi vuoden puolelle.