ZDnet kirjoittaa, että Brasiliassa on herätty siihen, että Microsoftille ja muille suurille it-jäteille maksetaan juhlavia summia kaiken aikaa. Maksut on päätetty nyt ottaa suurennuslasin alle - tai oikeastaan ne viedään giljotiinin alle.

Brasilian hallitus laskee, että se on virastoineen maksanut vuosina 2012-2018 kaikkiaan miljardi realia Microsoftille. Summa vastaa nykyisten valuuttakurssien mukaan noin 220 miljoonaa euroa.

Maan valtiovarainministeriössä on nyt otettu kannaksi, että summaa on leikattava vähintään 35 prosentilla. Linjausta perustellaan suoraan säästötarpeella.

Todennäköistä on, että Microsoft ei aivan pyytämällä alenna laskutustaan Brasilialta 35 prosentilla, joten maassa joudutaan etsimään omia ratkaisuja. Samalla hallinnossa kyllä pyritään standardoimaan ja yksinkertaistamaan prosesseja, mikä on myös kirjattu tavoitteeksi. Jos hankkeet onnistuvat, säästöä syntyy tätäkin kautta.

Microsoft tuskin jää ainoaksi tuloja menettäväksi yhtiöksi, vaikka siitä säästötalkoot ilmeisesti aloitetaankin. Ennemmin tai myöhemmin saman asian edessä ovat muun muassa IBM, Oracle, Red Hat ja VMware, ZDnet arvioi.