Lenovon ThinkPad-läppärisarjan omistajat ovat olleet helisemässä viimeisen parin kuukauden ajan Windows-päivitysten kaatuessa siniseen kuolemanruutuun. Nyt Microsoft on vahvistanut ongelman olemassaolon.

Alun perin ongelmia havaittiin olevan elokuussa julkaistussa kumulatiivisessa päivityksessä KB4568831, mutta Microsoft kertoo saaneensa runsaasti raportteja myös syyskuun päivityksen ongelmista.

Päivitysten asennus saattaa kaatua siniseen kuolemanruutuun, jossa käyttäjälle näytetään seuraava virheilmoitus: ”SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED”. Virheilmoituksia on muitakin, mutta niistä lähes jokainen johtaa samaan lopputulokseen, järjestelmän kaatumiseen.

Myös Lenovo on tietoinen ongelmista. Yhtiö onkin julkaissut dokumentin, jossa se käy läpi mahdollisia virheilmoitukseen päättyviä tilanteita. Tällaisia ovat muun muassa Lenovo Vantage -ohjelmiston käynnistäminen tai Windows Defender -turvaohjelman levytarkistuksen aloittaminen.

Microsoftin ja Lenovon mukaan ongelma koskettaa ThinkPad-läppärimalleja, jotka ovat peräisin vuosilta 2019 sekä 2020. Kaatuilu on mahdollista korjata poistamalla ongelmallinen päivitys.

Mikäli saat sinisen kuolemanruudun Windows 10 -päivityksen asennuksen jälkeen, kehottaa Microsoft poistamaan käytöstä ominaisuuden nimeltä Enhanced Windows Biometric Security laitteen biosista.