Microsoft on julkaissut uuden softan, joka pyrkii huolehtimaan siitä, että käyttäjän kirjoittama teksti on poliittisesti korrektia. Ominaisuus on mukana myös tekstinkäsittelyohjelma Wordin tuoreessa Word Online -versiossa.

Yritys esitteli tekoälyn ryydittämää Ideas-ominaisuutta viime viikolla. Yhtiö kuvaa sen toimintaa muiden uusien tekoälyhankkeidensa ohella tuoreessa blogissaan.

Jatkossa Word voi suositella käyttäjää muokkaamaan tekstiä inklusiivisemmaksi siten, että se ei syrji mitään sukupuolta.

Englanninkielisessä tekstissä Word voisi esimerkiksi suosittaa käyttämään esimerkiksi ”policeman”-sanan sijaan muotoa ”police officer”.

Kyseessä on kuitenkin vain yksi osa tekoälyn toimintaa. Ideasin pääperiaate on auttaa käyttäjää kirjoittamaan paremmin esimerkiksi ehdottamalla synonyymeja, lyhentämään virkkeitä ja jäsentämään tekstiä esimerkiksi sisällysluettelolla tai muilla kappalerakenteiden muokkauksilla.

Tekoäly voi ehdottaa myös esimerkiksi lisäämään vaikkapa arvioidun lukuajan tekstin alkuun.

Aika näyttää, kuinka helpottaviksi tai ahdistaviksi käyttäjät suositukset kokevat. Microsoftin aiemmista käyttäjää auttavista ominaisuuksista esimerkiksi klemmarimaista Clippy-avustajaa harva muistelee lämmöllä.