Mitä käyttöjärjestelmää käytimmekään tietokoneissa, kun meillä ei ollut Windowsia? Moni nuorempi ei välttämättä heti edes keksi vastausta, niin pitkään Microsoftin Windows on ollut käyttöjärjestelmämarkkinoilla lähes yksinvaltias.

Linuxista toivottiin joskus Windowsille haastajaa, mutta työpöytäkäytössä sen merkitys on jäänyt mitättömäksi. Vain Applen käyttöjärjestelmät ovat saaneet markkinakakusta ilman suurennuslasia havaittavan siivun, mutta haastajiksi ei niistäkään ole ollut.

Mutta nyt kuuluu kummia. Markkina-analyytikko Trendforce on laskenut, että Windowsin osuus on laskenut kannettavien tietokoneiden käyttöjärjestelmissä ensimmäisen kerran alle 80 prosentin. Lisäksi TF uskoo kehityksen jatkuvan samaan suuntaan, kunnes Windowsin osuus vakiintuu jonnekin 70–75 prosentin välille.

Windowsin ykkösriesaksi ovat nousseet puun takaa Chromebook-tietokoneet. Kiinnostus niitä kohtaan kasvoi yhtäkkiä viime vuonna. Niiden osuus kannettavien markkinoista kasvoi viime vuonna lähes 15 prosenttiin ja kasvanee tänä vuonna edelleen. Trendforce ennustaa, että pysyvä taso saavutetaan 15 ja 20 prosentin välimaastossa.

Päivitetty 17.2. klo 14.20: Täsmennetty uutista, kyse on kannettavien tietokoneiden käyttöjärjestelmien markkinaosuuksista.