Monet käyttäjät ovat tuskastelleet Windows 10:n esiasennettujen sovellusten kanssa. Osan voi poistaa, mutta joidenkin kohdalla poista-painike pysyy harmaana. Miksi näin?

Microsoftin mukaan kyse on siitä, että osa sovelluksista on niin kriittinen osa laajempaa järjestelmää, että niiden poistamisella voisi olla vaikutusta Windowsin toimintaan. Esimerkkinä yhtiö mainitsee uuden Chromium-pohjaisen Edge-selaimen, joka on leivottu syvälle Windowsin taikinajuureen.

Windows 10:n asennukseen kuuluu runsaasti sovelluksia, joita ei voida poistaa. Niiden poistaminen on mahdollista PowerShell-komentorivityökalun avulla, mutta Microsoft ei suosittele tätä lähestymistapaa aiemmin kuvatuista syistä.

Yhtiö on laajentanut poistettavien sovellusten listaa vähitellen. Mikrobitti ei ole omissa testeissään havainnut haittavaikutuksia, vaikka Microsoftin määrittelemät kriittiset sovellukset poistettaisiinkin.

Näin kannattaa kuitenkin toimia vain poikkeustapauksissa. Esiasennetut sovellukset eivät vie paljon tallennustilaa, joten ne voidaan tarvittaessa vain irrottaa käynnistysvalikosta järjestystä pilaamasta.