Venäläinen valvontaviranomainen Roskomnadzor on kieltänyt LinkedIn-palvelun käytön venäläisiltä käyttäjiltä. Syynä on se, että LinkedIn ei ole noudattanut lakia ja siirtänyt käyttäjätietoja Venäjän maaperälle.

Venäjällä on voimassa laki, joka edellyttää ulkomaalaisten palveluntarjoajien säilyttävän käyttäjätietoja Venäjän rajojen sisäpuolella. Laki on osa presidentti Vladimir Putinin antamaa määräystä, jonka mukaan Venäjällä tullaan siirtymään kokonaan kotimaisten ohjelmistojen käyttöön.

Putin pelkää, että ulkomaalaiset ohjelmistovalmistajat saattaisivat vakoilla Venäjää. Ensi tammikuusta lähtien venäläisyhtiöiden tulee käyttää vain kotimaassa valmistettuja sovelluksia. Tätä varten Venäjän hallitus on laatinut listan sopivista korvikeohjelmistoista, joilla voidaan korvata ulkomaiset sovellukset, kuten Microsoftin Office.

Roskomnadzorin mukaan lukuisat ulkomaiset yritykset, kuten Google, eBay sekä Uber ovat jo noudattaneet lakia ja siirtäneet venäläisiä käyttäjiä koskevat tiedot maan rajojen sisäpuolelle. Microsoft ei kuitenkaan ole toistaiseksi valmis noudattamaan uusia lakeja, jotka tulivat voimaan viime vuonna.

”LinkedIn ei ole toimittanut dokumentteja, jotka osoittaisivat sen siirtäneen käyttäjätiedot Venäjälle”, Roskomnadzorilta todetaan. Tästä syystä miljoonien venäläiskäyttäjien pääsy palveluun tullaan estämään muutaman päivän sisällä, Softpedia kirjoittaa.