Microsoft on kehittänyt vuosikausia selaimensa itse. Se rakensi alusta asti ensin Internet Explorerin ja sitten Edgen.

Kun vuonna 2015 julkaistu Edge-selain ei ottanutkaan tuulta siipiensä alle, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella turhautui.

Nadella halusi tehdä selaimesta selkeämmän ja paremman, vähän niin kuin Google oli tehnyt Chromesta, kertoo Microsoftin Joe Belfiore The Vergelle.

Nadella tuli huolensa kanssa Belfioren luokse, ja tapaaminen johti lopulta merkittävään päätökseen: Microsoft aloittaisi Edgen rakentamisen alusta.

Uusi, tuleva Edge rakentuu Chromium-projektin päälle. Chromiumin päällä pyörii myös Googlen Chrome-selain. Päätökseen päästiin kuitenkin vasta monen mutkan kautta. Kun Microsoft alun perin huomasi ongelman Edgen suosion kanssa, se perusti tiimin analysoimaan Edgen puutteita.

Microsoft huomasi yllätyksekseen, että selaimen jakelussa oli suurimmat ongelmat. Vaikka selainta jaettiin Windows 10:n asennusten mukana, ei Edge ollut levinnyt tarpeeksi. Ihmiset valitsivat edelleen mieluummin Chromen.

”Meidän näkyvyytemme on pienempi osaksi siksi, että Edge on vain Windows 10-käyttöjärjestelmissä”, Belfiore kertoo.

Toinen löydetty hidaste oli yhteensopivuus. Edge ei sopinut kaikkien verkkosivujen kanssa yhteen, toisin kuin Chrome ja Safari, jotka suuren volyyminsä vuoksi otettiin verkkosivujen kehityksessä huomioon.

Kolmas ongelma havaittiin Microsoftin avoimen lähdekoodin rajapinnassa UWP:ssa, johon kaikki sovellukset eivät istuneet.

Nämä suurimmat hidasteet mielessään Microsoft mietti vaihtoehtoja jatkotoimenpiteille. Niihin kuului muun muassa Edgen kauppaaminen sovelluskaupassa ja Edgen laajentaminen Windows 7 -käyttöjärjestelmiin.

Chromium-moottoriin siirtyminen oli myös yksi vaihtoehto, mutta siihen ei päädytty heti. Microsoft päätti ensin kokeilla yhteensopivuusongelman korjaamista.

Korjaamistoimenpiteiden yhteydessä paljastui kuitenkin lisää ongelmia, joiden myötä Microsoftin tiimi aloitti kokonaan uusien selainprototyyppien rakentamisen. Näistä yhdessä kokeiltiin siirtymistä Chromiumiin.

Chromium-prototyyppi löi itsensä läpi Microsoftin johdolle, ja siitä alkoivat kokoukset muun muassa Bill Gatesin kanssa, kertoo Belfiore.

Syyskuussa 2018 Microsoft teki päätöksen Chromiumiin siirtymisestä ja yhteistyö Googlen kanssa syveni.

Microsoft Edgen testiversio on ladattavissa täältä.