Universaali Windows-alusta eli uwp oli Microsoftin Windows 10:tä varten kehittämä ohjelmistokehys, joka mahdollisti sovellukset sekä työpöydille että mobiililaitteisiin. Uwp ei kuitenkaan koskaan nauttinut kehittäjien suosiota, eikä Microsoftin lukuisista yrityksistä huolimatta ottanut tuulta alleen.

Nyt yhtiö aikoo yhdistää uwp:n supersuositun win32:n kanssa. Win32-nimitystä käytetään usein perinteisistä Windows-työpöytäsovelluksista, jotka hallitsevat universaalille Windows-alustalle kehitettyjä sovelluksia suvereenisti, ainakin mitä tulee niiden suosioon.

Windows-tietäjä Paul Thurrott pitää Microsoftin päätöstä mahdollisesti uwp:n loppuna. ”[Win32:n kanssa yhdistyminen] saattaa olla viimeinen naula arkkuun”, hän kirjoittaa.

Microsoft kertoo enemmän uwp:n ja win32:n tulevasta yhteiselosta tulevassa Build-kehittäjätapahtumassa. Yhtiö ei paljasta syytä teknologioiden yhdistämiseen, mutta ei tarvitse olla varsinainen seppä vetääkseen tarvittavat johtopäätökset.

Uwp:n siirtyminen sivurooliin on ollut nähtävillä jo hyvän aikaa, erityisesti sen jälkeen, kun Microsoft päätti haudata lopullisesti epäonnistuneeksi koetut Windows-puhelimet.