Ukrainalaismies Volodymyr K. on tuomittu Yhdysvalloissa 9 vuodeksi vankilaan härskistä lahjakorttihuijauksesta, kirjoittaa The Register. Hänet todettiin syylliseksi jokaiseen 18 syytekohtaan, muun muassa petokseen ja rahanpesuun.

Volodymyr työskenteli Microsoftin nettikaupan testaajana vuosina 2016– 2018 ja kavalsi tuona aikana työnantajaltaan yli 10 miljoonaa dollaria.

Miehen tehtävänä oli varmistaa, että ostosten tekeminen Microsoftin nettikaupassa sujui saumattomasti. Tätä varten hänellä oli oikeus luoda tilejä testiostosten tekemistä varten.

Testitileiltä ei ollut mahdollista tilata fyysisiä tavaroita, mutta digitaalisen valuutan ostaminen erilaisten lahjakorttien muodossa oli mahdollista. Microsoft toteaa, ettei se olettanut testaajien lunastavan digitaalista valuuttaa. Näin ollen toimintaa ei ollut myöskään estetty, ja niinpä tilaisuus teki varkaan.

Alkuun Volodymyr varasti vain pieniä summia, suoraan omalta tililtään ostoksia tehden. Noin 12 000 dollarin kavaltamisen jälkeen homma lähti kuitenkin lapasesta, kun mies ryhtyi ahnaaksi.

Volodymyr alkoi luoda testitilejä myös muiden työntekijöiden nimissä. Lisäksi hän alkoi kierrättää huijaamiaan rahoja erillisen bitcoin-palvelun kautta, jotta pankkitilille virtaavien rahojen alkuperä pysyisi hämärän peitossa.

Erään 2,8 miljoonan dollarin arvoisen bitcoin-siirron Volodymyr väitti olevan ”lahja sukulaiselta”. Tätä selitystä oikeus ei kuitenkaan niellyt.

Volodymyrin kerrotaan ostaneen huijaamillaan rahoilla muun muassa 160 000 dollarin auton sekä 1,6 miljoonan ranta-asunnon. Luksuselämä loppui kuitenkin lyhyeen, kun miljoonasummiin paisunut huijaus tuli ilmi.

Vankilatuomion lisäksi Volodymyrille määrättiin korvattavaa noin 8,3 miljoonaa dollaria. Takaiskut eivät lopu välttämättä tähänkään, sillä tuomion jälkeen ukrainalaismiestä saattaa uhata karkottaminen takaisin kotimaahansa.