Check Pointin tietoturvatutkijat havaitsivat toukokuussa Microsoftin Windows dns-palvelimilla haavoittuvuuden, jolle Microsoft on antanut korkeimman mahdollisen riskiluokituksen. Microsoft julkaisi eilen tiistaina päivityksen, joka paikkaa palvelinten tietoturva-aukon. Päivitys vaatii toimia useimmissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Dns-palvelimen murron kautta on mahdollista päästä käsiksi koko organisaation it-ympäristöön. Tietoturvariski koskee kaikkia Windows-käyttöjärjestelmiä vuoden 2003 versiosta lähtien, joten bugi on jo 17 vuotta vanha. Check Point on antanut haavoittuvuudelle nimen SigRed.

Dns- eli nimipalvelu (domain name system) on yksi internetin kulmakivistä, jota ilman verkkoa ei ole mahdollista käyttää. Se on ”internetin puhelinluettelo”, joka kääntää kirjaimin ilmaistut osoitteet ip-osoitteiksi, eli numerosarjoiksi, joiden perusteella tietokoneet pystyvät toimimaan. Useimmat yritykset ja organisaatiot käyttävät Microsoftin nimipalvelua riippumatta siitä, millainen it-ympäristö niillä muuten on.

”Näin vaarallisia haavoittuvuuksia tulee julki erittäin harvoin. Riski koskee kaikkia organisaatioita, niin isoja kuin pieniäkin, joissa käytetään Windowsin dns-palvelimia”, kommentoi Check Pointin haavoittuvuuksia tutkivan tiimin vetäjä Omri Herscovici tiedotteessa.

Check Point ilmoitti löydöksestään Microsoftille 19. toukokuuta. Microsoft tunnusti haavoittuvuuden ja julkaisi sitä koskevan paikan (CVE-2020-1350) tiistaipäivityksensä yhteydessä 14. heinäkuuta.

Windows-käyttöjärjestelmää hyödyntäviä yrityksiä ja organisaatioita suositellaan päivittämään dns-palvelimensa välittömästi estääkseen haavoittuvuuden hyväksikäytön.

”Uskomme, että SigRedin paikkaamisen tulisi nyt olla it-väen työlistalla päällimmäisenä. Tämä ei ole mikä tahansa haavoittuvuus”, tähdentää Check Pointin Suomen maajohtaja Sampo Vehkaoja tiedotteessa.

Näin suojaudut

  • Ota Microsoftin tarjoama päivitys käyttöön
  • Suojaa organisaatiosi IT-järjestelmä nykyaikaisella tietoturvaratkaisulla
  • Käytä hyökkäyksen torjumiseksi tätä CMD-komentoa: reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DNS\Parameters" /v "TcpReceivePacketSize" /t REG_DWORD /d 0xFF00 /f net stop DNS && net start DNS