Microsoft aikoo julkaista uuden version Outlook-sovelluksestaan, joka on maailmanlaajuisesti käytetyimpiä sähköpostiohjelmia, erityisesti yrityksissä. Uuden One Outlook -sovelluksen tavoitteena on yhtenäinen käyttäjäkokemus eri alustojen välillä. Sovellus toteutetaan progressiivisena verkkosovelluksena.

Outlookin uudistaminen voi kuitenkin olla hyvin riskialtista.

Inc.comin teknologiakolumnisti Jason Aten kirjoittaa, että laajalti käytetyn sähköposti- ja kalenteriohjelman kasvojenkohotus pitäisi onnistua erittäin hyvin, sillä Google on noussut merkittäväksi uhkaajaksi aiemmin selkeästi markkinaa hallinneelle Microsoftille. Gmailin suosio yrityskäytössä on nousussa ja G Suite tarjoaa pätevät vaihtoehdot Microsoftin Office-ohjelmille.

Atenin mukaan Microsoft ei ole niinkään tunnettu samettisesta käyttäjäkokemuksesta, ja kun vastassa on kaikille tuttu Googlen Gmail, voi mönkään mennyt sovellusremontti lisätä kilpailijan suosiota ratkaisevasti.

Mikäli Outlook-uudistus menisi mönkään, voisi Microsoftin asema nimenomaan yrityksissä olla uhattuna. Sähköposti on pikaviestisovellusten noususta huolimatta edelleen laajimmin käytetty kommunikaatioväline, joten se on avainasemassa yritysten toiminnassa. Henkilökohtaisessa sähköpostissa Gmail on ollut suositumpi jo pitkään.

Niin tai näin, uudistukselle on kuitenkin Atenin mukaan kipeästi tarvetta, sillä sähköpostin alkuaikoina perustettu Outlook on vuosien saatossa paisunut monimutkaiseksi kokonaisuudeksi. Se on paitsi sähköpostipalvelu, myös ajanhallintaohjelma ja sillä on erilliset sovellukset Windowsille, Macille ja mobiililaitteille. Lisäksi Windows 10:ssä on erilliset sähköposti- ja kalenterisovellukset.