Microsoft on yhteistyössä useiden lääkeyhtiöiden kanssa julkaisemassa chatbotin, jolla rekrytoidaan koronan sairastaneita ihmisiä veriplasman luovuttajiksi, uutisoi CNBC. Tervehtyneiden potilaiden veriplasmaa voidaan käyttää taudin hoidossa.

”Plasmabotiksi” nimetty työkalu haastattelee ehdokkaita kysymyssarjalla, jolla kartoitetaan heidän kelpoisuuttaan luovuttajiksi. Lisäksi se tarjoaa tietoa luovutusprosessista sekä missä on lähin turvallinen luovutuspiste.

Taudista toipuneiden potilaiden veriplasman käyttö hoitokeinona on kymmeniä vuosia vanha idea. Parantumisen yhteydessä veriplasmaan kehittyy viruksen vasta-aineita, jotka säilyvät siellä muutaman kuukauden ajan.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA ei ole toistaiseksi virallisesti hyväksynyt veriplasman käyttöä koronalääkkeenä, mutta tutkii sitä mahdollisena hoitovaihtoehtona. Microsoftin mukaan veriplasmaa voi hyödyntää kahdella tavalla: joko injektoimalla sitä suoraan potilaan vereen tai epäsuorasti käyttämällä plasman vasta-aineita kehitettävän koronalääkkeen ainesosana.

Yhtiön tutkimusjohtaja Peter Leen mukaan on tärkeää saada mahdollisimman paljon tervettä veriplasmaa mahdollisimman nopeasti, sillä epidemian huippu Yhdysvalloissa on lähellä. Ajoitus on erittäin tärkeä myös siksi, että parantuneiden potilaiden veriplasma on käyttökelpoista vain rajallisen ajan. Leen mukaan aikaikkuna on 21-56 päivää oireiden ilmestymisestä laskettuna.

Lopullista ratkaisua veriplasmasta ei saada, mutta rokotetta odotellessa sillä voidaan Leen mukaan pelastaa henkiä. Ratkaisun skaalautuvuus muodostuu myös ongelmaksi, sillä tervettä veriplasmaa ei niin vain luoda laboratoriossa massatuotantoa varten. Ensin tarvitaan runsas joukko parantuneita potilaita, jotka ovat valmiita myös luovuttamaan vasta-aineita sisältävää veriplasmaa.