Tasan eivät käy onnenlahjat. Tämän sai huomata amerikkalainen Taylor Huddleston, joka on joutunut Yhdysvalloissa ikävään välikäteen. Viranomaiset syyttävät Huddlestonia hakkeroinnista, vaikka mies itse ei ole syyllistynyt mihinkään väärään. Uskomattoman tarinan kertoi The Daily Beast.

Koulut kesken jättänyt Huddleston on pelkästään kehittänyt NanoCore-nimisen etäkäyttöohjelmiston. Se on virallisesti tarkoitettu laillisiin tehtäviin, esimerkiksi palvelinten etähallintaan tai lastensa nettikäytöksestä huolestuneiden vanhempien käyttöön. Ohjelman ominaisuuksia voidaan kuitenkin käyttää myös ilkeämpään hakkerointiin.

Huddleston on kuitenkin nimenomaisesti pyrkinyt omalla toiminnallaan estämään NanoCoren käytön rikollisiin tarkoituksiin esimerkiksi poistamalla siitä ominaisuuksia. NanoCoren lisensointi on hoidettu myös Huddlestonin kehittelemällä Net Seal -lisensointiohjelmistolla, jonka kautta hän on myös pystynyt poistamaan NanoCoren käyttöoikeudet väärinkäytöksiin syyllistyneiltä käyttäjiltä.

Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt viranomaisille. Äskettäin ohjelmistoyrityksestään luopuneen Huddlestonin ovelle ilmestyi yhtäkkiä lauma FBI:n agentteja aseineen. Koodari kuitenkin kieltäytyi agentin ehdottamasta yhteistyöstä vaatien paikalle asianajajaa. Tapaus johti lopulta Huddlestonin pidätykseen ja syytöksiin avunannosta tietojärjestelmiin tunkeutumisessa. Oikeudenkäyntiä odotellessaan hän ei saa käyttää lainkaan internetiä, ei tietokoneella eikä älypuhelimella.

Huddlestonin asianajaja Travis Morrissey pitää tapausta absurdina: ”Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että ohjelmisto on kirjoitettu laillisia tarkoituksia varten. Syyte on yhtä järkevä, kuin jos viinakaupan aseellisesta ryöstöstä syytettäisiin aseen valmistajaa.”

Samaan aikaan etäkäyttöohjelmia valmistavat isot yritykset ovat välttyneet syytteiltä. Huddlestonin mielestä tilanne on täysin järjenvastainen, sillä esimerkiksi TeamViewiä tai VNC:n ohjelmistoja on myös käytetty pahoihin tarkoituksiin. Huddleston on jopa todistettavasti toiminut aktiivisesti oman ohjelmansa rikollisiin tarkoituksiin käyttöä vastaan – toisin kuin isommat yritykset.

Seuraukset tapauksesta voivat olla rajuja, niin Huddlestonin osalta kuin laajemminkin. Huddleston itse on käyttänyt NanoCoren 25 dollarin hintaisista lisensseistä tienatut rahat 60 000 dollarin omakotitaloon. Rikollisin teoin hankituilla rahoilla ostettu talo voidaan tuomita menetetyksi valtiolle, jos hänet tuomitaan syylliseksi.

Jos ohjelmistovalmistaja katsotaan vastuulliseksi hänen ohjelmistoillaan tehtyihin rikoksiin, saanee se Googlen ja Facebookin kaltaiset jättiläisetkin varpailleen, arvelee Cornellin yliopiston lakiprofessori James Grimmelman.

Lähde: Tivi