Henry Grabar päätti kokeilla, millaista olisi elää kymmenen päivää ilman Facebookin tarjoamia sisältöjä. Kävi ilmi, että hankalaa, sillä palvelu kiusasi Grabaria jatkuvalla sähköpostisateella.

Grabar päätti käyttää vieroitusjakson ajan uutta tietokonetta ja älypuhelinta, joista kumpaankaan mies ei ollut tallentanut salasanaansa.

Vaikka Facebook-sivun avaaminen tuli Grabarille suoraan selkärangasta, oli edessä vielä yksi este: sisäänkirjautumiseen vaadittu salasana. Se riitti muistuttamaan miestä päätöksestään ja siitä, että internetissä on muutakin tekemistä.

Kymmenen päivää ilman Facebookia oli pisin aika, jonka Grabar oli koskaan ollut palvelusta erossa. Eikä Facebook antanut hänen unohtaa sitä. Miestä pommitettiin jatkuvilla sähköpostiviesteillä viimeisimmistä (ja varsin epäkiinnostavista) tapahtumista: Joku oli kirjoittanut jotain Grabarin seuraamaan ryhmään, joku toinen oli tykännyt tilapäivityksestä. Joku Grabarin kavereista oli lisännyt valokuvan.

Kaikkiaan Grabarin saapuneiden sähköpostiviestien laatikkoon kilahti 17 sähköpostiviestiä Facebookilta yhdeksän päivän aikana. Jatkuvalla spämmillä Facebook vain varmisti Graberin mukaan sen, että palvelu ei ole enää yhtä tarpeellinen kuin aiemmin. Kavereita voi nähdä myös virtuaalisen maailman ulkopuolella. Kasvotusten on myös helpompi selvittää, mitä toiselle oikeasti kuuluu.

Graberin blogikirjoitus herättää kuitenkin kysymyksen, eikö mies tiennyt miten sähköposti-ilmoitukset voidaan poistaa käytöstä? Ja jos ilmoitukset olivat pois käytöstä, tuliko sähköpostiviestejä siitä huolimatta? Vai oliko blogistin tarkoitus vain osoittaa, että pitääkseen taukoa jostain on sen eteen nähtävä vaivaa?

Enää noin 51 prosenttia yhdysvaltalaisteineistä kertoo käyttävänsä Facebookia. Kyseessä on hurja pudotus vuoden 2015 71 prosentista. Facebookia pitää sosiaalisen median suosikkinaan enää 10 prosenttia. Vuonna 2015 vastaava luku oli vielä 41 prosenttia.

Päivitys 21.6. klo 9:28: Lisätty kappale, jossa pohditaan Graberin blogikirjoituksen tarkoitusperiä.