Mikrobitti perehtyi saatavilla oleviin 5g-laitteisiin ja totesi, että tekniikassa on vielä puutteita, joiden takia esimerkiksi 5g-puhelimen hommaamisessa tässä vaiheessa ei ole juurikaan järkeä.

Mittasimme aiemmin 5g-yhteyden tuottamaa nopeusetua 4g-liittymään verrattuna, ja se osoittautui kyseenalaiseksi.

Nyt tehtyjen akkutestien perusteella 5g kuluttaa lisäksi puhelimen akkua hurjasti verrattuna 4g-liittymään.

Syyt löytyvät etenkin modeemien tekniikasta.

Mikrobitin tekemien akkutestien perusteella esimerkiksi Huawein Balong 5000 on todellinen virtarohmu. Se pudottaa puhelimen akkukestoa yli kolmanneksella 4g:n verrattuna, kun toistetaan videota 5g-verkon läpi. Myös Qualcommin X50-piiri OnePlussan ja ZTE:n puhelimissa syö akkua reippaasti 4g-verkon käyttöön verrattuna, mutta ei ihan yhtä vauhdilla kuin Huawei.

Modeemien toiminnassa on lisäksi muitakin puutteita, sillä kaikki modeemit eivät tue sekä niin kutsuttuja standalone- että non-standalone-5g-verkkoja. Osa 5g:n hyödyistä on saavutettavissa vain päästä päähän 5g-yhteyteen perustuvissa standalone-verkoissa, joita Suomessa ei vielä ole edes tarjolla.

Kehitys modeemeissa on tällä hetkellä hurjaa. Kun modeemit tulevat osaksi järjestelmäpiiriä, kokonaisuuden hyötysuhteen pitäisi parantua eli virrankulutuksen vähentyä. Uusien piirien odotetaan olevan käytössä ensi vuoden aikana.

Ensimmäisen puhelinsukupolven arvioidaankin olevan ”auttamatta vanhaa puolen vuoden päästä”.

Lue lisää 5g-tekniikan kehityksestä ja siihen ladatuista odotuksista.