Tutkimustalo IDG:n raportin mukaan 37 prosenttia it-päättäjistä sanoo, että data-analytiikka ja liiketoimintatiedon hallinta (bi, business intelligence) ohjaavat suurinta osaa organisaatioiden it-investoinneista tänäkin vuonna.

Analytiikan, bi-palvelujen ja pilven tarjonnassa it-maisema vaihtelee kovin paljon. Joukossa on monia suhteellisen uusia tulijoita, jotka haluavat keikuttaa vanhan kaartin palvelutarjoajat jalustoiltaan.

Perinteiset it-jätit ja analytiikkayhtiöt pyrkivät tietenkin pitämään asemansa ja kohentamaan kilpailukykyä innovaatioilla ja modernisoimalla tarjontaansa.

Seuraavassa Cio.com on listannut kymmenen kaikkein vahvinta data-analyytikan yritystä, joiden tuotteet ja palvelut vaihtelevat laajalla haitarilla bi-ratkaisuista tekoälyyn ja koneoppimiseen – ja melkeinpä kaikkeen niiden välillä.

Amazon

AWS eli Amazon Web Services tarjoaa yli 50 tuotetta datan analytiikkaan, tallennukseen, prosessointiin ja visualisointiin. Tutkimustalo Gartner kiitteleekin tuoreessa Magic Quadrant -raportissaan AWS:n laajaa valikoimaa ja yhtiön läpinäkyvää toimintaa sekä yrityspuolen tallennus- ja laskentaratkaisuissa että kuluttajien online-bisneksissä.

AWS kehuskelee itse sillä, että sen palveluiden ympärille rakennetaan kaikkein eniten datajärviä ja analytiikan palveluja maailmassa. Suuriin asiakkaisiin kuuluvat muiden muassa AWS:n oma emoyhtiö Amazon, Nasdaq, Zillow, Yelp, 3M ja Vanguard.

The Informationin tuoreiden tietojen mukaan AWS aikoo tuplata analytiikan myyntihenkilöstön määrän tämän vuoden aikana. Uusia rekryyttejä etsitään henkilöistä, joilla on syvällistä osaamista tekoälystä, datatutkimuksesta ja tietoturvasta. Tällä liikkeellä AWS pyrkii pitämään takana niskaan hengittävän kilpailijansa Microsoftin.

Tilastosaitti Statista kertoo, että viime vuonna 61 prosenttia teknoalan ammattilaisista sanoi käyttävänsä AWS:n sovelluksia ja 16 prosenttia aikoi kokeilla niitä. Markkinoita tutkivan Canalysin mukaan AWS:n osuus oli 33,4 prosenttia pilvimarkkinasta viime vuoden päätösneljänneksellä. Luku oli pudonnut vuodessa prosenttiyksikön verran, mikä on ripeästi kasvavilla pilvimarkkinoilla todella iso raha.

Microsoft ja Google ovat siis kuroneet umpeen eroa pilven markkinajohtajaan. Tästä huolimatta AWS:n laajassa portfoliossa riittää paljon tarjottavaa kaikille asiakkaille.

Google

Kilpailu varsinkin pilvipohjaisessa tekoälyssä käy kuumana Google Cloudin ja kahden muun gorillan, Amazonin ja Microsoftin välillä. Googlellakin on esitellä laajaa repertuaaria analytiikan, konenäön ja datan tallennuksen kaltaisissa palveluissa.

Yhtiö vahvisti asemiaan bi-markkinalla ostamalla pilvianalytiikastaan tunnetun Lookerin helmikuussa toteutetulla 2,6 miljardin dollarin käteiskaupalla. Ja maaliskuussa Google kaappasi diilin Major League Baseball -ammattilaissarjan pilvi-, analytiikka- ja bi-palveluista, vieläpä aivan AWS:n nenän edestä.

Helmikuussa Googlea hallinnoiva Alphabet julkisti Google Cloudin tulostiedot ensi kertaa erikseen yhtiön muista toiminnoista. Vuoden 2019 päätösneljänneksellä pilvitoimintojen liikevaihto oli 2,6 miljardia dollaria, jossa kasvua vuoden takaisesta oli hulppeat 53 prosenttia. Kasvusta suurin osa kertyi nimen omaan data-analytiikan alustoista ja niihin liittyvistä it-infran palveluista, omistajat sanovat.

Canalysin mukaan Google Cloudin osuus pilvimarkkinasta nousi viime vuoden loppuneljänneksellä kuuteen prosenttiin vuoden takaisesta 4,9 prosentista.

Siitäkin huolimatta, että Google on tehnyt vuosien saatossa paljon uraa uurtavia innovaatioita yritysanalytiikan alueella, asiantuntijat arvioivat yhtiön hakevan yhä paikkaansa AWS:n ja Microsoftin puristuksessa. Google toivoo varmasti paljon Lookerilta, mutta sen alustojen integroimisessa yhtiön muun tarjonnan kanssa riittää vielä paljon työtä.

IBM

Aikoinaan bi-innovaatioiden pioneerina toiminut Iso sininen on löytänyt itsensä jonkin sorttisena lokerotason niche-pelurina. IBM Cognos Analytics tuottaa toki täyden elinkaaren yrityspalveluja ja muutenkin IBM rakentaa koko ajan analytiikan tuotepalettiaan.

Gartner arvelee IBM:n kuuluvan vieläkin bi-markkinoilla perässätulijoiden joukkoon, vaikka yhtiö esitteli viime vuoden lopussa tukun uusia palveluja Cognos Analyticsille.

Heinäkuussa IBM vei päätökseen 34 miljardin dollarin hintaisen yrityskaupan Red Hatista. Kaupan taustalla oli Red Hatin erittäin vahva asema avoimen hybridipilven ratkaisuissa. Hankinnan uskotaan avaavan IBM Cognos Analyticsin tietä pilvipalvelujen tarjoajaksi.

Nykyään IBM loistaa tekoälyllään – siitäkin huolimatta, että IBM Researchilla tuntuu välillä olevan vaikeuksia muuttaa iskevät innovaatiot toimiviksi tuotteiksi. Esimerkiksi IBM Watson -tuoteperheellä on paljon annettavaa mitä erilaisemmissa tekoälyn yrityssovelluksissa.

IDC:n mukaan IBM:n osuus tekoälyn markkinoista oli 9,2 prosenttia vuonna 2018. Tutkimustalo arvioi Ison sinisen tekoälybisnesten vain vahvistuvan Watsonin eri toimialoille suunnattujen ratkaisujen myötä.

Tekoälyn palveluissa IBM siis rulettaa. Joskus sen asema on niinkin vahva, että jättiyhtiön omien it-tiimien on vaikea setviä ja hinnoitella näistä tekoälyn paleteista keskenään hyvin toimivia elementtejä.

Microsoft

Pilvipohjaisessa data-analytiikassa, oppivissa koneissa sekä kognitiivisen laskennan tuotteissa ja palveluissa Microsoft Azuren edellä on vain AWS. Microsoft Power Bi tarjoaa runsaasti datan ja analytiikan palveluja joko Azuren pilvessä tai yritysten konesaleissa. Ja Office 365:n ansiosta Microsoftin asema yrityksissä on erityisen vankka.

AWS:n tapaan Microsoft Azurella on uskottava liuta suuria asiakkaita. Joukkoon kuuluvat muiden muassa eBay, Boeing, Samsung, GE Healthcare ja BMW.

Marraskuussa Microsoft esitteli Azure Synapsis Analytics -palvelun, joka yhdistää yritysten datavarastot ja big datan analytiikkapalvelut toisiinsa.

Viime vuonna 52 prosenttia it-ammattilaisista käytti Azuren sovelluksia ja 16 prosenttia sanoi testaavansa niitä, Statistica kertoo. Canalysin mukaan Azuren pilven markkinaosuus oli 17,6 prosenttia päätösneljänneksellä. Vuotta aiemmin osuus oli 14,9 prosenttia, joten kasvu on ollut rajua.

Myös Microsoft on avannut tilikautensa toisen neljänneksen tunnuslukuja, jotka yhtiö julkisti tammikuussa. Yrityksen mukaan Azuren liikevaihto kasvoi vuodessa 62 prosenttia. Power Bi Pron palveluilla yhtiö hätyyttelee Amazonin ja Googlen asemia pilvipohjaisessa tekoälyssä.

MicroStrategy

Yli 30 vuoden ajan MicroStrategy on ollut erittäin tanakka toimija bi-markkinoilla ja kilpaillut tasapäisesti IBM:n, Oraclen ja SAP:n kanssa. Gartnerin mielestä MicroStrategyn abi (analytics and business intelligence) -alustat edustavat edelleen tämän alan kaikkein kattavinta palvelutarjontaa ja innovatiivisimpia tuotteita.

Viime vuoden päätösneljänneksellä yhtiön liikevaihto oli 133,5 miljoonaa dollaria, jossa oli kasvua 1,2 prosentin verran. Gartnerin mielestä MicroStrategy ei ole kilpailijoihin verrattuna loistanut uusilla asiakkaillaan. Toisaalta tutkimustalo huomauttaa, että helmikuussa esitelty HyperIntelligence -tuoteperhe voi hyvinkin osoittautua yhtiön kaipaamaksi piristysruiskeeksi abi -alustojen segmentissä.

Oracle

Vaikka Oracle on saanut viime vuosina runsaasti haastajia, kuuluu yhtiö yhä bi-markkinoiden voimanpesiin. Lisätyn analytiikan, puheentunnistuksen ja chatbottiensa kautta Oracle näyttää keskittyvän yhä enemmän kuluttajapalveluihin. Siitä huolimatta Oracle tarjoaa yrityspilvessä täyden paletin interaktiivista analytiikkaa, raportointia ja erilaisia kojetauluja datan havainnollistamiseksi.

Oracle rakentaa vuonna 2018 hankitun DataScience.comin avulla omaa Oracle Cloud Data Science Platform -tarjontaa, joka on suunnattu ennen kaikkea yhteistyötä tekeville datatutkijoiden tiimeille.

Gartnerin arvioiden mukaan Oracle on pääsemässä uuteen vauhtiin data-analytiikan ja bi:n visionäärinä. Tutkimustalo kiinnittää huomiota Microsoftin ja Oraclen lämmenneisiin suhteisiin, jotka ilmenevät muun muassa lisääntyvässä pilviyhteistyössä Azuren ja Oraclen Autonomous Databasen välillä.

Salesforce

Asiakkuudenhallinnassa Salesforce hakee vertaistaan. IDC ynnäilee yhtiön crm-markkinan siivuksi 17,3 prosenttia, joka on enemmän kuin kolme kertaa suurempi kuin seuraaviksi sijoittuvilla Oraclella ja SAP:lla.

Data-analytiikkaa ja bi-palveluja hallitsevan Tableaun osto vain vahvistaa Salesforcen asemia crm (customer relationship management) -markkinoilla. Ilmaiseksi Tableau ei toki irronnut, sillä elokuussa loppuun viety Tableaun kaikkien osakkeiden hankinta maksoi Salesforcelle 15,7 miljardia dollaria.

Gartner pitää Salesforcea analytiikka- ja bi-ratkaisujen visionäärinä yhtiön Einstein -alustan ansiosta. Sen sijaan pilven tekoälyssä yhtiö on melko pieni tekijä. Siksi Salesforce yrittää siirtää juuri Einsteinin crm-vahvuuksia pilvipohjaisen tekoälyn markkinoille.

Selvää on, että kilpailijat yrittävät kaikin keinoin kaventaa Salesforcen etumatkaa asiakkuudenhallinnassa. Markkinaykkönen puolestaan jatkaa innovaatioitaan ja saa varmasti lisäpotkua sanotun Tableaun hankinnasta. Toki edessä on paljon työtä Tableaun tuotteiden integroimiseksi Einsteinin analytiikkaratkaisujen kanssa.

SAP

Oraclen tavoin SAP kuuluu bi-tarjonnan jättiläisiin. SAP Hana on yleisessä käytössä ja voimanlähteenä eri tyyppisissä datavarastoissa. Saksalaisyhtiö tarjoaa myös monenlaista pilvianalytiikkaa kaikkine mausteineen.

Gartnerin mielestä asiakkailla on erittäin korkea käsitys SAP:n analytiikkatuotteista. Pilvirintamalla yhtiö tarjoaa Leonardo -koneoppimista ja yhtiön keskustelevaa tekoälyä. Viime mainitulla SAP Conversational AI -alustalla voidaan rakentaa vaikka puhuvia botteja.

Yhtiön mukaan sillä oli helmikuun lopussa enemmän kuin 32 000 SAP Hana -asiakasta. Jämerään saksalaiseen tapaan yhtiötä pidetään melko perinteisenä it-yhtiönä. Siksi SAP:lla arvellaan olevan kova työ vakuuttaa asiakkaat yhtiön uuden ja sinänsä edistyksellisen pilvianalytiikan eduista.

SAS

SAS lukeutuu analytiikan vanhan kaartin perusmörköihin, kuitenkin sillä erotuksella, että yhtiö on aggressiivisesti kasvattanut edistyneen analytiikan salkkuaan. SAS Viya -alustan osana oleva SAS Visual Analytics tarjoaa datan visualisointiin ja analytiikkaan selkeitä datatutkimuksen, koneoppimisen ja tekoälyn malleja. Yhtiö on panostanut rankasti automaatioon ja sen myötä kehittänyt puheoppimista sekä integroinut chatbotteja digitaalisten apureiden kanssa.

Viime aikoina SAS:n arvellaan panostaneen isosti omaan pilvisiirtymäänsä ja sen seuraavan sukupolven ohjelmistopalvelut on suunniteltu pilvinatiiveiksi. Yhtiö sanoo tukevansa myös avointa datatutkimusta ja koneoppimisen uusia ekosysteemejä.

Tarkkailijoiden mielestä 47 maassa toimivan SAP:n pilvisiirtymä ja avoimen koodin tukeminen tapahtuvat liian myöhään, minkä takia yritys on auttamatta joutunut näillä alueilla jälkijunaan. Gartner pitää myös edellä mainittua Visual Analytics -palvelua liian kalliina useimmille asiakkaille.

Teradata

Tämä it-jäärä on säilyttänyt yritysanalytiikassa kilpailukykynsä jo yli 40 vuoden ajan. Teradata Vantage -alustalla yhtiö tarjoa datatutkimusta, datajärviä ja -varastoja sekä pilvessä että on-premises -tiloissa. Teradata Cloud toimii sekä AWS:n, Azuren ja Googlen julkisissa pilvissä että hybridimallina.

Aikoinaan erikoistuneista rautapuolen ratkaisuista tunnettu Teradata on Vantagen kautta siirtynyt pilvinatiiviin arkkitehtuuriin ja integroituihin tallennusratkaisuihin. Siirtyminen ei ole ollut helppoa, sillä vuoden aikana yhtiön myynti on pudonnut 16 prosenttia.

Teradata on keskellä bisnestensä uudelleenjärjestelyjä. Forresterin mielestä eräillä yhtiön tarjoamilla palveluilla on rajoituksensa, mutta toisaalta monet asiakkaat tykkäävät Teradatan pilvihybridin helposta käytöstä. Niinpä asiakkaat kääntyvät Teradatan puoleen juuri hybridimalleissa, joissa pilven saatavuus ja skaalautuvuus ovat elintärkeitä asioita.