Ison yleisön tietoisuuteen metaversumi sanana ja käsitteenä alkoi levitä viimeistään marraskuussa 2021, kun Facebookin, sittemmin Metan, toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi visioistaan.

Hän kertoi internetin tulevaisuudesta, mutta se ei olisi internet sellaisena kuin aiemmin sen olemme käsittäneet. Zuckerbergin mukaan mobiili-internetin seuraajaksi nousisi metaversumi.

Metaversumi on kuin internetin ruumiillistunut versio, jossa emme istu näyttöä tuijotellen, vaan olemme sisällä siinä. Verkossa tehtävät asiat muuttuvat luonnollisemmiksi ja elävämmiksi. Zuckerberg hahmotteli puheitaan esittelemällä virtuaaliversiota itsestään metaversumissa liikkumassa.

Samassa yhteydessä Facebookin emoyhtiö muuttui Metaksi ja sekä nimenmuutoksesta että Zuckerbergin visioista uutisoitiin laajalti. Pian kerrottiin myös Microsoftin, Applen, Googlen ja muiden teknologia-alan jättiläisten hieman samansuuntaisista visioista.

Visioita metaversumista riittää ja maistiaisia on saatu jo esimerkiksi Fortnite-pelissä järjestetyissä supertähtien konserteissa, joissa on ollut miljoonia katsojia. Silti voi ajatella koko metaversumin vielä olevan lapsenkengissä.

Esimerkiksi Intel on arvioinut, että metaversumi vaatisi laskentatehon kasvamista tuhatkertaiseksi nykyisiin huippukoneisiin verrattuna. Lisäksi vaaditaan järjestelmien ja laitteiden yhteisiä protokollia ja rajapintoja, eikä tilannetta ainakaan helpota se, että kaupalliset toimijat kilpailevat keskenään. Avoimuutta siis tarvitaan, että metaversumista voisi kasvaa nykyisen internetin kaltainen kokonaisuus.

Tästä tilaajillemme tarkoitetusta artikkelista voit lukea lisää metaversumin historiasta ja tulevaisuudennäkymistä. Artikkeli on ilmestynyt maaliskuun Mikrobitissä, joten rikkaamman version siitä voi lukea näköislehdestä osoitteessa mikrobitti.fi/lehti.