Motherboard kertoo, että Kaspersky on kertonut uudesta toimijasta kansainvälisen kybersodan rintamalla. Kaspersky uskoo, että uzbekistanilainen tiedustelupalvelu SandCat on osa Uzbekistanin pelättyä valtiollisen turvallisuuden palvelua, SSS:ää.

SSS on kuuluisa siitä, että se täysin surutta kiduttaa vankejaan ja syyllistyy toistuviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Ilmeisesti SSS:n kyberosasto SandCat on kuitenkin kyberasioissa niin taitamaton, että se on kompastellut tuon tuostakin, aiheuttaen murhetta niin itselleen kuin liittolaisilleenkin.

Kaspersky arvelee, että SSS hankki SandCatille runsaasti nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntäviä työkaluja kahdelta pahamaineiselta israelilaiselta vakoiluohjelmayritykseltä, NSO Groupilta ja Candirulta.

Uudet ja hienot työkalut toimitettiin SandCatille usb-tikulla. Paha kyllä, SandCat ei varautunut siihen, että koneilla oleva Kasperskyn virusturva tutkisi näiden tikkujen sisällön.

Virustutkalle oltiin nimittäin annettu lupa tehdä automaattisia ilmoituksia Kasperskylle aina, kun viruksia havaitaan. Samalla tutkalla oli lupa ottaa havaitusta viruksesta kopio ja lähettää se liitteenä.

Toisin sanoen, aina kun SandCat sai SSS:ltä uuden lähetyksen, Kaspersky sai automaattisesti ilmoituksia entuudestaan tuntemattomista hyökkäystyökaluista sekä kätevät kopiot niistä.

Näin Kaspersky sai tilkittyä lukuisia haavoittuvuuksia ennen kuin niitä ehdittiin edes käyttää.

Nolointa kenties on kuitenkin se, että näitä samaisia nollapäivähaavoittuvuuksia käytti myös muun muassa Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraattikunnat. Kun SandCat vuosi haavoittuvuudet Kasperskylle ja tämä sai ne tilkittyä, Kaspersky kiskoi syömähampaat SandCatin lisäksi myös muilta toimijoilta.

Kun SSS kyllästyi siihen, että kalliilla ostetut hyökkäystyökalut lakkasivat saman tien toimimasta, se patisti SandCatin kehittelemään omaa hyökkäystyökaluaan, pahasti purevaa Sharpa-haittaohjelmaa.

Sharpaa testattiin tietokoneilla, johon SandCat oli niin ikään asentanut Kasperskyn tietoturvaohjelmiston. Tavoitteena oli nähdä havaitseeko antivirusohjelma haitakkeen ja jos näin käy, Sharpan koodia täytyy selvästi viilata vielä.

SandCatin kannalta oli tietysti ikävää, että Kasperskyn virusturvassa oli aiemminkin mainittu automaattisten ilmoitusten asetus päällä. Aina, kun SandCatin hyökkäystyökalu iski Kasperskyn tietoturvaohjelmistoa päin, virustutka otti haitakkeesta kopion ja lähetti sen Kasperskylle analysoitavaksi.

Kaspersky sai siis jatkuvasti tietoa kehitteillä olevasta hyökkäyshaittaohjelmasta.

Tällä tavalla SandCatin henkilökunta lähetti Kasperskylle kuvankaappauksen Sharpan käyttöliittymästä.

Yksi haitakkeen kehittäjistä halusi kokeilla voisiko hän saastuttaa kohdekoneen Word-tiedoston avulla. Jostain syystä kehittäjä käytti tähän tiedostoa, johon hän liitti omalta koneeltaan otetun kuvankaappauksen. Kuvassa näkyi tarkoin miltä Sharpan käyttöliittymä näytti, sekä millaista hyökkäysvektoria ja hallintatapaa SandCat suunnitteli.

Kuvassa näkyi myös SandCatin testikoneiden ip-osoitteet, jolloin Kaspersky pääsi tarkkailemaan mitä kaikkea SandCat lopulta puuhaakaan.

Kaspersky uskoo, että SandCat sortuu tällaisiin mokiin koska se on niin nuori organisaatio, mutta se oppii nopeasti. Kaspersky toivookin, että julkistamalla keräämänsä datan muutkin voivat seurata SandCatin toimia ja heittää kapuloita sen rattaisiin.

Lähde: Tivi