Linuxilla ei pitkään aikaan pelattu kuin joitain yksinkertaisia nimikkeitä. Tämä johtui siitä, ettei pelikehittäjiä kiinnostanut tuoda pelejään alustalle, jolla ei ole käyttäjiä.

Vaikka työpöytä-Linuxin markkinaosuus ei ole sittemmin sen kummemmin noussut, pelaamisen saralla asia on täysin toinen. Linuxille on saatavilla tuhansia pelejä, myös paljon AAA-tason nimikkeitä. Kiitos tästä kuuluu lähinnä pelialan jättiläiselle Valvelle, joka on laittanut koko painonsa Linux-pelaamisen taakse.

Linux-jakeluita on satoja, ja jyvien erottelu akanoista voi olla hankalaa. Lähtökohtaisesti paras Linux pelaajalle onkin sellainen, jonka tukiasiat ovat kunnossa. Lähes itsestäänselvä valinta on Ubuntu, sillä se on Linux-jakeluista ylivoimaisesti suosituin ja käytetyin, mikä näkyy tuen ja apujen määrässä.

Jos peli ylipäätään toimii Linuxissa, voit olla varma että se toimii myös Ubuntussa. Jopa Valve suosittelee Ubuntua Steamin käyttäjille.

Valvella on myös oma SteamOS-käyttöjärjestelmä, mutta yhtiöllä ei tunnu olevan sen suurempia haluja kehittää sitä aktiivisesti. Sen sijaan Valve on keskittänyt paukkuja Proton-työkalun kehittämiseen. Proton mahdollistaa Windows-pelien pelaamisen Linuxissa. Oman suosikkipelin yhteensopivuuden voi tarkistaa helposti protondb-sivustolta.

Toinen hyvä vaihtoehto pelaajalle on Ubuntuun perustuva Pop!_OS. Sitä kehittää myös Linux-tietokoneita rakentava System76, joten Pop OS:n valinneet voivat olla varmoja, että alla oleva rauta on takuulla yhteensopivaa.

Pelaajalle on tarjolla myös hieman eksoottisempiakin kokonaisuuksia. Kannattaa kokeilla esimerkiksi GamerOS:ää, joka tukee Steamin Big Picture -käyttöliittymää.