Mikä puhelin pitäisi ostaa lapselle?

Tämä on jokasyksyinen pohdinta koulujen alkaessa. Mikrobitti on käsitellyt sopivan puhelimen valintaa muun muassa tässä opasjutussa.

Usein lapselle valitaan edullisempi Android-puhelin (joskin myös ns. tyhmäpuhelimet ovat vaihtoehto!). Testasimme tuoreimmat alle 500 euron älypuhelimet vastikään.

Minkä ikäinen lapsi tarvitsee oman puhelimen? Tähän kysymykseen on vaikea vastata. Sopivaa ikää on pohdittu viime vuosina runsaasti: vaikuttaa siltä että tyypillisimmin ensimmäinen puhelin hankitaan joko 7- tai 10-vuotiaalle lapselle.

Puhelimille on myös toisenlaisia vaihtoehtoja, kuten rannelaitteet. Testasimme hiljattain muun muassa Xplora 5 Playn, joka on lasten kellopuhelin.

Ilman jonkinlaista viestintävälinettä olevat koululaiset ovat joka tapauksessa nykyään jo harvinaisuus.

Jos ja kun puhelimen päätyy ostamaan, kannattaa pitää huolta siitä että laite on turvallinen ja sen käyttö järkevää. Mikrobitin opas kertoo, miten puhelimesta tehdään mahdollisimman turvallinen. Lue koululaisen ensimmäisen puhelimen turvaohjeet tästä.

Mitä nuoremmalle puhelin tulee, sitä tärkeämpää on varmistaa että sen käyttäminen on turvallista.

Lapsen kanssa voi yhdessä sopia siitä, että puhelinta seurataan ja että ihan kaikkialle ei pääse – ja kertoa miksi. Silloin valvonta ei tunnu kyttäämiseltä ja rajoittaminen ei tunnu sortamiselta. Kun asiat on ensin puhuttu selviksi, on seuraava siirto ottaa tekniset apuvälineet käyttöön. Näitäkin on käsitelty Bitin oppaassa.