Kesä loppuu, koulut alkavat. Mikrobitti testaa joka vuosi opiskelijan ja lukiolaisen läppäreitä.

Kesällä 2020 Mikrobitti vertaili seitsemän erityisesti opintielle sopivaa, enemmän tai vähemmän järkihintaista kannettavaa. Lisäksi verrokiksi otimme hieman hintavamman Apple MacBook Airin, joka on monelle mieluinen premium-vaihtoehto.

Lue koululaisen, lukiolaisen ja opiskelijan läppäritesti (2020) tästä linkistä.

Opiskelijan tarpeet kannettavalle tietokoneelle ovat osin erilaiset kuin monilla muilla käyttäjäryhmillä.

Etenkin akkukeston rooli korostuu. Toisin kuin suurimman osan päivää omalla työpisteellään viettävä palkansaaja, kursseilla ja luennoilla päivät pitkät nuohoava opiskelija ei välttämättä voi luottaa sähkövirran jatkuvaan saatavuuteen. Siksi edes kahdeksan tunnin työpäivän ylittävä akkukesto ei välttämättä ole liioiteltu vaatimus.

Myös liitännät ovat opiskelijaläppärissä keskeisemmässä roolissa kuin keskivertokuluttajalla. Erilaisissa työtiloissa voi olla esimerkiksi hyvin erilaisia ja -ikäisiä näyttölaitteita, joihin oman läppärin kuva pitäisi saada näkyviin esityksiä tai ryhmätöitä varten. Edes perinteistäkin perinteisempi vga-liitäntä ei välttämättä jää vaille käyttöä.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvalla lukiolaisella on oma, erityinen päänvaivansa: sähköisissä yo-kirjoituksissa käytettävä DigabiOS-käyttöjärjestelmä. Sen hyödyntämiseen tarvitaan käytännössä aina vähintään yksi usb-liitäntä ja langallinen verkkoliitäntä, jota useimmissa myydyissä läppäreissä ei enää ole.

Koska kaikki etenkään uudempien läppärimallien sisäänrakennetut komponentit eivät välttämättä toimi, voidaan lisälaitteita ja portteja tarvita useita lisää.

DigabiOS on Debian Linuxiin pohjautuva kokonaisuus, joka käynnistetään usb-massamuistilta koetilanteessa. DigabiOS sallii verkkoyhteyden ainoastaan koepalvelimeen, eikä sillä pääse käyttämään internetiä.

Aiemmat opiskelijan, lukiolaisen ja koululaisen läppäritestit

Vuonna 2018 Mikrobitti testasi seitsemän 1000 euron ohutläppäriä ja valitsi niistä kolme läppäriä opiskelijoiden käyttöön.

Tuhannella eurolla saa jo mainion kannettavan, jossa juuri mistään ei ole tingitty. Suorituskyky ei lopu kesken, näytöt ovat laadukkaita ja akku kestää koko koulupäivän. Tuolloin esiin nostettiin muun muassa Asus ZenBookin ja Fujitsu LifeBookin silloiset mallit.

Elokuussa 2017 Mikrobitti testasi kymmenen konetta opiskelijan näkökulmasta. Lue läppäritesti näköislehdestä. Testiä päivitettiin myöhemmin erillisessä artikkelissa.

Vuonna 2017 mukana olivat Acer Swift 1, Apple MacBook Pro 13”, Asus ZenBook UX430, Asus ZenBook UX530, Dell Inspiron 15 7566, Dell Vostro 14 5468, Fujitsu Lifebook U937, Lenovo IdeaPad 510S, Lenovo Yoga 910 sekä Microsoft Surface Laptop.

Mikä tietokone opiskelijalle?

Käytännössä kaikkia Mikrobitin testien läppäreitä voi lisälaitteiden kanssa käyttää kirjoituksissa, mutta pahimmillaan laitteita ja sovittimia tarvitaan vino pino. Jokainen ylimääräinen palikka lisää sekä vaivaa että epävarmuustekijöitä.

Laitteiden kanssa säätämisen aiheuttama työmäärä ja stressi vievät varmasti sekä opiskelijoiden että opettajien huomiota pois itse oppimisesta – tai ainakin kokeeseen valmistautumisesta.

Suoraa testivoittajaa ei aina ole mahdollista valita. Vuonna 2017 kärkikolmikkoon kunniamaininnoille nousivat Apple Macbook Pro 13″, Asus ZenBook UX430 ja Acer Swift 1. Apple säilyttää maineensa erinomaisena koneena, mutta testaajan mukaan se sopii ”kaikkeen paitsi kirjoituksiin”.