Android-laite kosketusnäytöllä ja sovelluskaupalla – nopeustestien tekeminen on varmasti todella helppoa! No aivan niin ei ollutkaan. Parasta signaalia etsimme ensiksi Alma-talolta, mutta täällä 5g ei vielä kuulu kovinkaan hyvin.

Lähdimme tarkastamaan nopeuksia aivan Helsingin ytimeen. Oodi-kirjaston kohdilla 5g-logo ilmestyi HTC 5G Hubiin ja testaus käyntiin. Ensimmäisellä yrittämällä nopeudet olivat vaatimattomia – vain pari megabittiä sekunnissa. Joku oli pielessä.

Vaikka loppukesästä tehdyissä testeissämme nopeusero 4g:hen ei ollut älyttömän suuri, pari megabittiä on naurettava tulos eikä kyllä mitenkään tilastokelpoinen.

Paikanvaihdolla ei ollut suurta merkitystä. Narinkkatorin vieressä nopeudet olivat samaa luokkaa. Päätimme palauttaa reitittimen tehdasasetukset. Siitä ei kuitenkaan ollut apua. Ehkäpä verkoissa oli jotain häikkää – tiedä siitä. Vian paikantaminen ei ole kovinkaan helppoa, joten lähdemme tänään uudelle reissulle. Ehkäpä nyt saamme järkeviä tuloksia.

Yhden mielenkiintoisen huomion teimme kuitenkin HTC:n 5G Hubin toiminnasta. Jos tarjolla on 5g-verkkoa, laite käyttää automaattisesti vain ja ainoastaan 5g:tä – vaikka 4g-verkot tarjoaisivat merkittävästi paremman yhteyden.

5g:llä nopeus oli tosiaan pari megabittiä sekunnissa ja laite piti 5g-yhteydestä kiinni. Pakotimme laitteen sitten 4g-verkkoon ja johan alkoi lyyti kirjoittaa. Nopeudet olivat 200 megabittiä sekunnissa eikä muitakaan ongelmia ollut. Nähtävästi HTC:n 5G Hub painottaa enemmän verkkotekniikan sukupolvea kuin verkon todellista laatua.