Labran uudet tilat sijaitsevat kellarikerroksessa, ettei turhaa päivänvaloa vieläkään pääse testaajien verkkokalvoille. Tiloja muokataan vielä ennen kuin lopullinen muutto tapahtuu. Labraan asennetaan muun muassa kokolattiamatto akustiikan ja viihtyisyyden parantamiseksi.

Koneet kuntoon... ainakin melkein

Marraskuun lehden suoritintesteistämme labran käyttöön tulee AMD:n Ryzen 9 3900X -12-ydinsuoritin. Aivan ongelmitta suoritin ei suostunut toimimaan, sillä Windows näyttää vain surunaamaa.

AMD on kehuskellut sillä, miten joustavasti sen prosessorit toimivat eri sukupolvien emolevyillä, mutta Bitin labran X470-piirisarjalla varustetut Asuksen ja Gigabyten emot eivät kumpikaan suostuneet yhteistyöhön huippunopean ja uuden Ryzenin kanssa. Asuksella ei päästy edes biosiin. Gigabytellä sai suorittaa bios-päivitysten ja piirisarja-ajureiden päivityssulkeisia – tarkassa järjestyksessä, tarkkaan ohjeiden mukaan ja päivitys kerrallaan. Niillä konsteilla päästiin bios-asetuksiin asti, mutta Windowsin asennuksen kohdalla homma kusahti.

Netistä löytyy tietysti ohjeita moneen lähtöön, mutta niistä ei kuitenkaan ollut apua. Valot vilkkuvat ja tuulettimet pyörivät, mutta kone ei kuitenkaan pelaa. Homma saataneen ratkaistua emolevyn vaihdolla. Se saattaa olla viisas valinta muutenkin, koska labran koneiden on syytä olla stabiileja, jos niillä aiotaan ajaa testejä luotettavasti. Siksipä tilalle hankitaan uusimmalla X570-piirisarjalla varustettu lankku. Jos silläkään ei lähde toimimaan, voi tekniselle toimittajalla ja labra-apinalle tulla paha mieli.

Toisen testikoneen kasaaminen onnistui huomattavasti helpommin. Komponentit kiinni ja yhdellä verinaarmulla kone saatiin toimimaan. Tässä kokoonpanossa suorittimena on AMD:n Ryzen 2600X ja näytönohjaimena Asuksen RTX 2060.

Kolmannessa kokoonpanossamme käytössä on tällä hetkellä Intelin Core i5-4690K, joka riittää varsin hyvin, vaikka onkin jo muutaman sukupolven vanha. Näytönohjaimeksi kone saa pian GTX 1080:n, kun peliläppärivertailumme verrokkina ollut pöytäkone luovuttaa RTX 2070 -näytönohjaimen tehokkaimpaan kokoonpanoomme.

Ulkonäkö vai käytännöllisyys? TP-Linkin AX6000 ei ole kauneimmasta päästä, mutta verkkoyhteyksien pitäisi ainakin olla kunnossa.

Testissä koneita, puhelimia ja Wi-fi 6 -reititin

Tällä hetkellä Mikrobitin testauksessa on eri valmistajien peliläppäreitä, jotka ottavat toisistaan mittaa joulukuun isossa vertailussa. Toisessa vertailussamme paremmuudesta kilpailevat tämän hetken kärkiluuri: Apple iPhone 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note10+ ja OnePlus 7T Pro.

Labramme langattomista verkoista huolehtii tällä hetkellä TP-Linkin AX6000-reititin, joka on astetta kalliimpi Wi-fi 6 -reititin. Mikrobitin testi julkaistaan alkuvuodesta.

Roskat kierrätykseen

Vuosien varrella labraan on kertynyt jos jonkinlaista tavaraa. Muuton yhteydessä tarpeettomia ja vanhentuneita vermeitä voi heittää pois ja tehdä tilaa uudemmille ja tuleville laitteille.

Labrasta löytyi muun muassa kasa hieman vanhentuneita hdmi 1.3 -kaapeleita. Jotkut ovat taasen vanhoja ja legendaarisia tuotteita, jotka täytyy säilyttää. Niistä lisää myöhemmin.

Vanhalle labralle tilataan sähkö- ja elektroniikkaromulle sopiva jäteastia, jotta tuotteet saavat uuden elämän jossain muodossa.

Elektroniikkaromua. Paljon on tavaraa kertynyt labran nurkkiin. Välillä turhat tavarat on hyvä poistaa nurkista.