Suomessa saapui juuri myyntiin Xiaomin uutuus, joka tarjoaa jopa viisi takakameraa. Suurin mielenkiinto kohdistuu varmasti 108 megapikselin takakameraan. Onko tällaisissa määrissä enää mitään järkeä?

Pääkameran lisäksi puhelimessa on 12 megapikselin kamera, joka tarjoaa kaksinkertaisen zoomin, viiden megapikselin kamera, joka tuottaa viisinkertaisen zoomin, 20 megapikselin ultralaajakulmakameran ja kahden megapikselin makrokameran. Kameroiden vieressä on kaksi tupla-led-salamaa.

Nyt joulukuussa Mikrobitti testaa Mi Note 10:n ja alkuvuodesta vertailemme 108 megapikselin kameraa 12 megapikselin ja 48 megapikselin puhelinkameroihin. Mitä hyötyä lisäpikselit tuovat vai tuovatko ollenkaan? Samalla kerromme, mihin kannattaa kiinnittää puhelinkameroissa huomio ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat lopputulokseen.

Peliohjaimet vertailussa

Tammikuussa Mikrobitin vertailussa on peliohjaimia. Moni on käyttää pelikonsolien mukana tulevaa peliohjainta. Vaikka ne ovat hyviä, kalliimpaan ohjaimeen panostaminen voi olla järkevää.

"Laatuohjaimeen satsaaminen kannattaa, sillä vaikka hinta tuntuu äkkiseltään kovalta, rahalle saa kyllä vastinetta. Peliohjain viipyy käsissä satoja – ellei jopa tuhansia tunteja –, jolloin parempaan pelikokemukseen laitettu summa on tuntia kohden lopulta liki mitätön”, toteaa testaaja ja Mikrobitin toimittaja Jori Virtanen.

Vertailussamme on sekä Xboxille että PlayStationille suunnattuja ohjaimia. Kaikki testatut tuotteet toimivat myös tietokoneella pelatessa.

Microsoftin Xbox Elite Series 2 -ohjain vakuutti allekirjoittaneen. Jo lyhyen pelaamisen jälkeen oli helppo todeta, että ohjain parantaa pelikokemusta rutkasti. Lisäpainikkeiden käyttöön joutuu totuttautumaan, mutta se kyllä kannattaa. Monissa peleissä tarvitaan molempia tatteja samaan aikaan. Nimettömille ja pikkurilleille tehdyt näppäimet voi ohjelmoida niin, ettei sormien tarvitse liikkua pois tateilta hetkeksikään.

Vaihtonappeja ja pidempiä tatteja. Raiju Ultimaten (vas.) ja Xbox Elite Series 2:n mukana toimitetaan kuljetuskotelo, jossa on rutkasti vaihto-osia. Tarkkoja liikkeitä vaativiin peleihin on tarjolla esimerkiksi pidemmät tatit.