Toimitukseemme saapui Chromebookeja Acerilta, Asukselta, Delliltä, HP:lta ja Lenovolta. Testauksessa on sekä halvempia että astetta kalliimpia Chromebookeja.

Chromebookit ovat nousseet viime vuosina varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi, ja esimerkiksi kouluissa hyödynnetään Googlen Chrome OS:llä toimivia laitteita. Niissä on nykyään Googlen Play-kauppa, joten Android-sovelluksia voi ladata ja käyttää Chromebookeilla.

Aivan ongelmitta sovellukset eivät toimi ja harvat ohjelmat on optimoitu Chrome OS:lle. Nähtävästi Google ei itsekään kannusta sovelluksien käyttöön, sillä aloitusnäytön YouTube-kuvake vie Chrome-selaimella YouTubeen – ei sovellukseen.

Androidille tehdyt testiohjelmat, kuten käyttämämme Geekbench 5 ja PCMark, toimivat sekalaisesti. Yhdellä laitteella Geekbench toimi ongelmitta, mutta toisella osaa testeistä ei voinut ajaa. Joillain laitteilla taasen PCMark toimi hyvin, mutta toisilla ohjelma jumiutui kesken testin.

”Laitteita ei selkeästi kannata verrata Windows-koneisiin. Toiminnot tulee netin yli eikä paikallisista sovelluksista tuttuun tapaan. Tämä on olennainen ero, joka on tiedostettava, että Chromebook pääsee täyteen loistoonsa”, toteaa testaaja Osku Kannisto.

Helmikuun Mikrobitissä on laaja Chromebook-vertailu.

Testikone saatiin kuntoon

Marraskuun lopulla kerroimme, että yhden Mikrobitin testikoneen kanssa oli ongelmia.

”AMD on kehuskellut sillä, miten joustavasti sen prosessorit toimivat eri sukupolvien emolevyillä, mutta Bitin labran X470-piirisarjalla varustetut Asuksen ja Gigabyten emot eivät kumpikaan suostuneet yhteistyöhön huippunopean ja uuden Ryzenin kanssa”, kirjoitimme.

Kikkailun ja säätämisen jälkeen päädyimme hankkimaan uuden X570-piirisarjallisen emolevyn. Hommat rokkaavat nyt ongelmitta uudella emolevyllä.