Lähestyvän kesän kynnyksellä olemme ottaneet joukon suosittuja varavirtalaitteita testaukseen selvittääksemme sen, mikä palikoista kannattaa ottaa mukaan laukun pohjalle – jahka epidemian aiheuttamat ongelmat on selätetty.

Testissä on yhteensä 12 kohtuuhintaista virtapankkia, joiden joukosta löytyy kolme aurinkokennollista laitetta sekä kolme langattomalla latauksella varustettua kokonaisuutta.

Virtaa kesäisestä kelistä. Aurinkokennolla varustettujen palikoiden hintahaitari on 30-100 euroa.

Suurin osa mukaan valikoiduista tuotteista asettuu 35-50 euron hintahaarukkaan, eli kyseessä on varsin lompakkoystävällinen testi. Huomionarvoista jo tässä vaiheessa on ollut se, että vuonna 2020 langatonta latausta tukevien virtapankkien hinnat ovat varsin kohtuullisella tasolla.

Esimerkiksi Dacota p Q1 Powerbank Suction tukee langatonta latausta kohtuulliseen 19,90 euron hintaan.

Erikoinen innovaatio. Dacota p Q1 Powerbank Suctionin selkämys on imukuppien peittämä ja virtapankin voi iskeä kiinni puhelimen taakse akun jatkeeksi. Mitenkään massiivisesta akkukapasiteetista ei ole kyse, sillä latausta siihen mahtuu vain 2600 milliampeeritunnin edestä.

Osa testilaitteista tukee Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalautausta. Esimerkiksi Wave QiPower -varavirtalähteestä löytyy myös pd-standardin usb-c-liitäntä, jonka avulla läppäriinkin saa luotettavasti virtaa.

”Tavanomaisten” varavirtalähteiden joukosta löytyy myös erikoisia yksilöitä. Esimerkiksi iDeal of Sweden Fashion Power Bank on marmorikuvioitu laite, joka – lähes 50 euron hinnasta huolimatta – osoittautuu lähemmin tarkasteltuna halvan muoviseksi kokonaisuudeksi.

Muovista marmoria. iDeal of Sweden Fashion Power Bankin 5000 milliampeeritunnin kapasiteetti jättää kylmäksi.

Jo tässä vaiheessa testaajaa on päässyt yllättämään se, että vain kaksi testilaitteetta kertoo tarkan numeerisen arvon akun varauksen tasosta. Kaikissa muissa laitteissa varaus on osoitettu valoilla ja testin halvimmasta laitteesta varausta osoittava indikaattori puuttuu kokonaan.