Olet mökillä ja haluaisit päästä käsiksi kotikoneella olevaan tiedostoon - tai tarkistaa vaikkapa uusimmat valvontakameran tallentamat klipit. Miten tällaisen järjestelmän toteuttaisi kätevimmin?

Yksi mahdollisuus on rakentaa oma vpn-palvelin edullisesta Raspberry Pi -korttitietokoneesta. Mikrobitti tarjoaa tähän yksityiskohtaiset ohjeet.

Etäkäyttöön on tarjolla monia vaihtoehtoja. Jokainen etäkäyttösovellusta varten avattu reikä kotiverkkoon on kuitenkin uusi potentiaalinen riski joutua verkkohyökkäyksen kohteeksi.

Turvallinen ja tehokas tapa etäkäytön toteuttamiseksi on hyödyntää vpn-tekniikkaa eli yksityisiä virtuaaliverkkoja (vpn).

Raspberry Pi on rakenteluintoiselle oivallinen vpn-terminointipiste. Se on vähävirtainen ja pidettävissä helposti aina päällä. Mikä parasta, siihen on saatavissa vpn-maailman uusimmat innovaatiot. Muutaman käyttäjän kuormalla ja tavanomaisilla kotinettiliittymien nopeuksilla suorituskyvyn riittävyydestä ei tarvitse vanhemmillakaan Raspeilla huolehtia lainkaan.

Lue vpn-palvelimen 5-osainen rakenteluopas. Kannattaa tutustua myös tuoreeseen korttitietokoneiden testiin.