Sokkotestit ovat usein hyvä keino löytää todellisia eroja asioiden välillä, sillä niissä esimerkiksi brändimielikuvat eivät pääsee vaikuttamaan arvioihin. Älypuhelinten kameroiden arviointi sokkona antoikin todella mielenkiintoisia tuloksia siitä, millaisista kuvista käyttäjät todella pitävät.

Mikrobitti toteutti puhelinsokkotestin helmi-maaliskuun vaihteessa.

Puhelinkameroiden sokkotesti oli osa Mikrobitin laajempaa kameravertailua, joka on julkaistu tuoreimmassa maaliskuun lehdessä ja myös verkossa. Sokkotestissä vastakkain oli sama joukko.

Testikuvina käytettiin kullakin kameralla otettua yhtä samanlaista päiväkuvaa ja yhtä yökuvaa. Yökuva oli selvästi haastava, eikä yksikään testilaitteista selvinnyt siitä erityisen hyvin.

Testi aloitettiin karsintakierroksella, jossa mukana olivat kaikki 15 puhelinta. Karsinnan neljä parasta päätyivät vielä erilliselle finaalikierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella kuvia äänesti kaikkiaan 2995 ihmistä ja finaalikierroksella ääniä kertyi 3531. Varsin kattava arviointi siis!

Huawei dominoi, Apple putosi karsinnoissa

Ensimmäisen kierroksen tulosten valmistuttua olimme toimituksessa hieman yllättyneitä.

Kameroidensa laadusta usein kiitellyt Googlen Pixel 3 ja Applen iPhone XS eivät pärjänneet testissä kummoisesti. Sen sijaan esimerkiksi varsin edullinen Motorolan Z3 Play sijoittui niin päivä- kuin yökuvienkin sarjassa selvästi korkeammalle kuin olisi voinut olettaa.

Karsintakierroksen ykköseksi päiväkuvissa nousi Samsungin Note 9 ja yökuvissa Huawein P20 Pro. Kokonaispisteissä P20 Pro kuitenkin vei ykköspaikan.

Seuraavatkin kaksi paikkaa menivät Huaweille, kun kolmossijalle nousi Huawein alabrändin Honorin tuore View 20 ja nelossijalle Huawein Mate 20 Pro.

Finaalikierroksella käytettiin samoja kuvia kuin karsinnassa (edelleen sokkona), mutta aiemmin osin eri ryhmissä olleet laitteet mittelivät nyt keskenään.

Finaalin selvä voittaja oli jo ensimmäisellä kierroksella hyvin pärjännyt Huawein P20 Pro.

Päivä- ja yökuvat yhteen laskettuna P20 Pro keräsi 44 prosenttia annetuista äänistä. Seuraavaksi sijoittunut Samsungin Note 9 keräsi 22 prosenttia, kolmanneksi tullut Honor View 20 sai äänistä 20 prosenttia ja Huawein Mate 20 Pro 15 prosenttia.

Odottamattomia tuloksia selittänee se, että keskimääräisen kuvien katsojan mieltymykset ovat lopulta varsin erilaiset kuin esimerkiksi kuvia enemmän analysoivalla kameraharrastajalla tai jopa työkseen kuvaavalla. Aiemmissakin testeissä on havaittu katsojien suosivan esimerkiksi kirkkaammin valotettuja ja värikylläisempiä kuvia kuin neutraaleita otoksia.

Tarkempi analyysi kuvien teknisestä laadusta ja syyt voittajakuvien suosioon löytyvät tästä artikkelista.