Juttu julkaistu Mikrobitin numerossa 12/2019. Lue listaus näköislehdestä .

Joulukuun Mikrobitti nyt kaupoissa! Mukana juttua tehokkaista peliläppäreistä, tietokoneen kasauksesta, Bittimikron paluu, Vuoden Parhaat -äänestys ja paljon muuta. Lue lisää .

1. Oikeasti erilainen

Tiina Somerpuro

Samsung Galaxy Fold

Taittuvanäyttöinen Galaxy Fold oli oiva pelinavaus uudenlaisten puhelimien maailmaan. Kahdella näytöllä varustettu puhelin toimii myös tablettina. Ensimmäisen sukupolven laite tuntuu jo varsin valmiilta tuotteelta.

Galaxy Fold on oikeasti erilainen puhelin. Kommunikaattorin mieleen tuovassa laiteessa on suuri yli 7-tuumainen näyttö, jolla useamman sovelluksen yhtäaikainen käyttö on miellyttävää. Suurimmat huolet liittyvät Foldin kestävyyteen. Muovinen päänäyttö naarmuuntuu helposti, ja saranan väliin voi joutua hiekkaa.

2. Iso harppaus valaistuksen mallinnuksessa

Nvidia RTX

NVidian idea tehdä reaali­aikaista raytracingiä eli säteenseurantaa on kuin hiihtäisi umpihangessa: ei mitään järkeä, mutta jonkun on avattava latu. Säteenseuranta puolittaa ruudunpäivityksen ökykalliilla näytönohjaimilla, vaikka sen tuomaa parannusta on useimmiten vaikea edes huomata.

Ennen pitkää nyt tehty ladun avaus tulee mullistamaan sen, miltä pelit näyttävät, kun valaistus mallinnetaan oikein. Vielä parempi tietysti olisi, jos säteenseuranta ei olisi näytönohjaimen merkistä kiinni.

3. Suoratoistopalveluiden sota

Netflix vs. Disney vs. Apple vs. HBO vs. NBC vs. Amazon

Netflix oli suoratoistettavien viihdepalveluiden edelläkävijä, valloittaja ja disruptoija. Nyt kun Netflix on näyttänyt miten homma hoidetaan, sivusta seuranneet viihdejätit ovat ryhtyneet kehittämään omia palvelujaan.

Romuttaako kiivas taistelu viihteen ikuisen murheenkryynin: aluerajat, nuo keinotekoiset määreet sille, missä mitäkin ohjelmaa saa katsoa? Ne palvelivat oikeuksien omistajia hyvin aikaisemmin, mutta Netflixin kaapattua vallan on mammuttienkin mietittävä käytäntöjään uusiksi.

Valtapeli päättyy lopulta kuten aina ennenkin. Disney ostaa kaiken.

4. Peliteollisuus uusiksi

Pilvipelaaminen

Pelien siirtyminen pilveen on merkittävä murros. Vastaisuudessa pelejä voi pelata netin välityksellä ja vieläpä käytännössä millä alustalla hyvänsä.

Kuluttaja kiittää, sillä kovaa pc-rautaa vaativia hittipelejä pääsee jatkossa pelaamaan ilman massiivisia investointeja. Esimerkiksi Google Stadia vaatii vain huokean ohjaimen, jolla voi pelailla niin telkkarilla, kännykällä kuin läppärilläkin ja vaihtaa pelilaitetta lennosta.

Vaikutukset ulottuvat myös pintaa syvemmälle. Kun kuluttaja iloitsee säästöistä, kulisseissa koko peliteollisuus muuttuu rytisten. Pelejä kehitetään jatkossa suoraan pilveen, alustojen merkitys hiipuu, pelipalveluista tulee aidosti joustavia ja lisäsisällön luominen voidaan jättää tekoälyjen harteille.

5. Korttitietokone

Raspberry Pi 4

Kesäkuussa julkistettu Raspberryn nelosversio toi gigabitin ethernet-verkkoliitännän, paremman suorituskyvyn sekä kolme versiota yhden, kahden ja neljän gigatavun keskusmuistilla. Vuonna 2012 julkaistuun ensimmäiseen Raspi-sukupolveen verrattuna laskentateho on kasvanut monikymmenkertaiseksi.

Vahvin nelos-Raspi venyy jo työpöytäkäyttöön, kuten netin selailuun, kevyisiin työhommiin ja yksinkertaisiin peleihin. Uutuus modernisoi myös laitteen liitännät tuomalla kahteen usb-liittimeen 3.0-standardin, lisäämällä toisen micro-hdmi-liittimen lisänäyttöä varten ja päivittämällä virtaliitännän usb-c:ksi.

6. Referenssipuhelin

Antti Mannermaa

Apple iPhone 11 Pro ja Pro Max

Apple jatkaa huippupuhelinten suunnannäyttäjänä. Uudet iPhone 11 Pro ja Pro Max ovat suorituskyvyltään sukupolven edellä nopeimpia Androideja. Ultralaajakulmakamera, luonnolliset kuvat ja toimiva hämäräkuvaus nostavat niiden kamerat kärkeen. Teho on referenssitasoa, oled-näyttö oivallinen ja iOS13 lisää käytettävyyttä entisestään.

7. Lippulaivojen tappaja?

OnePlus 7 Pro

OnePlus muutti tänä vuonna strate­giaa ja julkisti kalliimman Pro-version: kevään OnePlus 7 Pro on aiempia puhelimia selvästi kalliimpi mutta silti kilpakumppaneita halvempi.

Perusasiat ovat kunnossa: rutkasti tehoa, erinomainen 90 hertsin näyttö, kelpo kamerat ja laadukas rakenne. Puutteetkin ovat tutut – ei ip-luokiteltua vesitiiviyttä eikä langatonta latausta. Silti yksi vuoden kovimmista. Loppuvuodesta markkinoille tuli vielä 7T Pro -malli.

8. Turvaa tunnistautumiseen

Karoliina Vuorenmäki

PSD2

Syyskuussa astui voimaan vahvaa sähköistä tunnistautumista säätelevä EU:n maksupalveludirektiivi PSD2. Tarkoitus on lisätä kilpailua maksuliikepalveluissa ja ehkäistä verkkorikollisuutta. Paperiset, helposti kopioitavat tunnuslukulistat alkavat jäädä menneisyyteen. Osa pankeista jatkaa sinnikkäästi listojen käyttöä. Paperilistat kelpaavat muutosta valvovalle Finanssivalvonnalle vielä toistaiseksi, jos niihin liitetään esimerkiksi tekstiviestivahvistus.

Muutoksen hitaudesta huolimatta: askel askeleelta kohti turvallisempaa tunnistautumista ja maksamista.

9. Pelien Netflix onnistui

Xbox Game Pass PC

Netflixin kuukausimaksumallia on yritetty sovittaa ties mihin, mutta peleihin se tuli isosti kuluneena vuonna. Vuotta aiemmin Xboxille tullut Game Pass tuli pc:lle ja heitti pöytään kovan diilin: satoja pelejä alle vitosella kuussa, mukaan lukien kaikki Microsoftin pelit heti ilmestyessään. Taustalla on Microsoftin kova halu päästä takaisin pelaamisen ytimeen, Sony kun on ajanut sen ahtaalle Pleikkarin ja Xboxin kilpailussa.

Kilpailu sataa kuluttajan laariin. Nautitaan tarjouksista nyt, sillä kuukausimaksu nousee taatusti ennen pitkää. Joku tietysti marisee, ettei pelejä saa omiksi, mutta jos käyttöehtoja lukee tarkkaan, kaupasta ostamallakin saa vain luvan käyttää peliä.

10. Rautaista asiaa verkossa

Mikrobitti.fi

Mikrobitti.fi tarjoaa testattua tietoa ja mielenkiintoisimmat tekniikkajutut. Kotimikron käyttäjän peruslehti elää entistä enemmän verkossa, jossa voit syventyä tähtijuttuihin, hyötyä uudesta tuotehausta tai uppoutua 1980- ja 1990-luvun legendaarisiin näköis­lehtiin.

Digitilaajat saavat lukea myös uuden printtilehden sisällöt taatusti rypistymättömässä muodossa. Mikrobitin verkkosivuilla on joka päivä hyödyllistä uutta luettavaa.

11. Raha liikkuu vaivatta

Simo Sahla

MobilePay

Useissa maissa on nykyisin yksi maksusovellus, josta on tullut käytännön standardi. Tanskalainen MobilePay on noussut viimeistään kuluneen vuoden aikana tähän asemaan Suomessa. Sen käyttö pienten summien siirtoon ihmisten välillä, laskujen maksuun sekä kaupan kassalla asiointiin on helppoa.

Käyttökokemusta parantaa entisestään mahdollisuus rahan reaaliaikaiseen siirtoon myös iltaisin ja viikonloppuisin. Pahin kilpailija Nordean ja OP:n Siirto-palvelu kärsii suuresti siitä, että reaaliaikainen rahansiirto on tarjolla vain omille asiakkaille.

12. Laatuvideoita taskukoossa

DJI Osmo Pocket -kamera

DJI Osmo Pocketin pieni koko ei ole este hyvälaatuiselle videolle, vaan tuo itse asiassa lisämahdollisuuksia kuvaamiseen. Perustana on gimbali, joka pitää kameran vatupassissa ja poistaa käden liikkeet kuvasta. Aloittelijakin onnistuu pienen harjoittelun jälkeen, ja huomaamattoman pieni kamera kulkee helposti mukana eikä häiritse kuvattavia. Oivallisen 4k-videokuvan ohella kamera taltioi äänet huomattavasti puhelimia paremmin.

13. Torilla tavataan!

E-sports kasvaa huimasti

Elektroninen urheilu eli e-sports eli kilpapelaaminen on yhä monien ihmettelemä ja vähättelemä kulttuuri-ilmiö. Todellisuudessa se on miljardibisnes, joka on tullut jäädäkseen.

Palkkioiden koko on jättänyt perinteisten urheilulajien parhaatkin tienestit jo komeasti taakse. Massiivisissa miljoonien katsojien turnauksissa kisataan miljooniin yltävistä palkintosummista.

Suomi on näyttänyt olevansa kova luu kilpapelaamisessa. Vaikka maamme on piskuinen, joukostamme nousee runsaasti kansainvälisen tason osaajia, jotka kyykyttävät isojen maiden eliittipelaajia miten tykkäävät. Suomessa tätä ei osata vielä noteerata, mutta maailmalla kyllä.

14. Maailman navaksi

CSC:n superlaskentaympäristö Kajaanissa

Pohjoismaiden nopeimman supertietokoneen ensimmäinen vaihe otettiin kesällä käyttöön Kajaanissa. Konetta hallinnoi korkeakoulujen ja valtion omistama Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Uuden koneen teho on yli 11 petaflopsia sekunnissa.

Tämä on vasta alkua, sillä UPM:n entisen paperitehtaan tontista Kajaanissa on tulossa suurteholaskennan napapaikkoja maailmassa. Eurooppalainen yhteisyritys EuroHPC Joint Undertaking päätti kesäkuussa sijoittaa uudet esi-eksatason super­tietokoneet Italian ja Espanjan lisäksi myös Kajaaniin. Euro­HPC:n budjetti vuosille 2019–2020 on yli 960 miljoonaa euroa.

Investoinnit Kajaaniin antavat suomalaisille tutkijoille mahdollisuuden käyttää maailmanluokan työkaluja vaikkapa ilmastonmuutoksen ymmärtämiseen. Kajaanin EuroHPC-kone lisää myös Koillisväylän kautta suunnitellun tietoliikenne­kaapelin merkitystä. Kaapeli toisi digitaalisen sillan Euroopan ja Aasian välille.

15. Maksu hoituu nassulla

Pivo-kasvomaksu

OP otti Pivo-kasvomaksun tänä vuonna käyttöön Antell-ravintoloissa ja syksyllä Slush-tapahtumassa. Tekoäly hoitaa tunnistamisen kassalla.

Kasvojentunnistustekniikalla olisi käyttöä monessa muussakin. Suurin este maailmanvalloitukselle lienevät ihmisten pelot sen väärinkäytöstä.

16. Hei hei, sim-kortit!

E-sim

Älypuhelimet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, mutta yksi on pysynyt. Sim-kortti on pienentynyt, mutta jököttää yhä lähes jokaisen puhelimen sisällä.

Vuosi 2019 oli hyvä avaus e-sim-sirulle. Älykellojen lisäksi sen saa muun muassa tuoreisiin iPhone-puhelimiin. Kohta operaattorin vaihto onnistuu parilla klikkauksella, mikä helpottaa liittymän vaihtoa myös ulkomailla.

17. Älykäs kukkaruukkuvahti

Iot-laitteiden esiinmarssi

Yhä useampi esine on tavalla tai toisella internetissä. Järkevissä käyttökohteissa ne avaavat kokonaan uusia mahdollisuuksia ja luovat turvaa. Pian näemme, mitä ne järkevät kohteet sitten ovatkaan: älykodit, autot, kukkaruukut, koirien kaulapannat?

18. Matka-Photoshop

Photoshop iPadilla

Adobe Photoshop on ollut pitkään digitaalisen kuvatyöskentelyn standardi. Huono puoli on ollut sen vaatima tehokas tietokone.

IPadille tarkoitettu uunituore Photoshop-sovellus korjaa puutteen. Ohjelmaa on arvosteltu, mutta kritiikki perustuu liian isoihin odotuksiin; lähes 30 vuoden aikana kasvanutta mammuttia ei helposti ahdeta tablettiin. Adobe on silti luvannut lisätä ohjelmaan Photoshopin parhaita ominaisuuksia ja työkaluja.

19. IPhonen paras kaveri

Apple AirPods Pro -kuulokkeet

AirPods Pro -kuulokkeet ovat varma valinta Apple-laitteiden käyttäjille. Pieni koko ja taskuun mahtuva latauskotelo ovat ehdottomia plussia. Suurin viehätys on silti helppokäyttöisyydessä. Kuulokkeet on hiottu saumattomaksi Apple-ekosysteemin osaksi. Käyttö onnistuu ilman säätöjä kaikkien Apple-laitteiden kanssa. Aktiivinen vastamelu, vaihdettavat silikonitulpat ja kuulokkeiden keveys nostavat käyttömukavuutta verrattuna alkuperäisiin AirPodeihin.

20. Ultralaajat näytöt

Dell U4919DW

Kuva kasvaa vaakasuunnassa. Leveä, kaartuva, 49-tuuman näyttö on mainio vaihtoehto perinteiselle näytölle tai näyttöparille. Jo lyhyen käytön jälkeen se saa hymyn suupieliin. Isolle ruudulle mahtuu monta ikkunaa vierekkäin.

Valitettavasti kaikilla peleillä ei 32:9-kuvasuhteesta ja hdr-väreistä pääse vielä nauttimaan. Ultralaajakuva­näytöistä on valittavana eri tarkkuuksia käyttötarkoituksia varten.

Dellin ultraleveän, halkaisijaltaan 49-tuumaisen näytön 5120 × 1440 kuvapisteen tarkkuus tarkoittaa käytännössä kahta 27-tuumaista wqhd-näyttöä vierekkäin ilman turhia raameja kuvaa jakamassa. Kuvanlaatu on hyvä, eivätkä kirkkaus ja kontrasti lopu kesken.

Dell ansaitsee paikkansa vuoden parhaiden joukossa, mutta sen virkistystaajuus ei välttämättä ole riittävä pelaajille, eikä leveys pääse video­käytössäkään oikeuksiinsa.

21. Kiintolevyn tappaja

Kingston A2000 1 Tt M.2 SSD

Magneettiseen tallennukseen perustuvan pyörivän kiintolevyn kuolemaa on odotettu jo vuosikymmenen verran. Puolijohteisiin perustuvat ssd:t ovat silti olleet sen verran kalliita, että etananvauhtisia kiintolevyjä on nähty uusissakin koneissa ainakin toissijaisena tallennustilana vielä tänäkin vuonna.

Nyt pyörivän levyn päivät alkavat vihdoin olla luetut. Teratavun Kingston A2000:ssa ei tuotteena ole mitään ihmeellistä: samanlaisia M.2-paikkaan asentuvia massamuisteja on lukuisia muitakin. Kingston vain sattuu olemaan yksi halvimmista, sillä sen saa parhaimmillaan karvan yli satasella eikä nopeudessa ei ole moittimista. Gigatavuhinta on yhä kovempi kuin kiintolevyssä, mutta näillä hinnoilla ero ei useimmille käyttäjille ole merkityksellinen. Tervetuloa, puolijohdepohjaisen tiedontallennuksen aika!

22. Ajassa taaksepäin

HS Aikakone, hs.fi/aikakone

130-vuotias Helsingin Sanomat osaa puffata tuotteitaan, mutta yksi palvelu on jäänyt vähälle huomiolle. Vuonna 2017 lehden tilaajille esitelty HS Aikakone on merkittävä kulttuurihistoriallinen digitaalinen arkisto, joka kattaa Hesarin ja sen edeltäjän Päivälehden 35 000 näköislehteä vuosilta 1889–1997. Lehtiä voi hakea julkaisupäivän perusteella, mutta parasta on se, että tietoa voi hakea lehdistä myös tekstihauilla.

Tekstihaun käytettävyydessä on kuitenkin puutteita, eikä Aikakoneessa ole tämän vuosituhannen näköislehtiä.

23. Sähköä liikenteeseen

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ja sähköpyörät Helsingissä

Kaksi euroa kilometriltä? Kuka vielä väittää taksimatkojen olevan kalliita, jos sähköpotkulaudalla huristelu maksaa noin paljon? Silti sähköpotkulautojen ja -pyörien ilmestyminen kaduille mullisti kaupunkikuvan viime kesänä, ja ne ovat monesti ylivoimaisesti nopeam­pi ja hauskempi tapa siirtyä ydinkeskustassa paikasta toiseen.

Kätevyys tulee taustalla olevasta tietotekniikasta. Lähimmän laudan löytäminen ja siitä maksaminen ei onnistuisi ilman älypuhelinta, paikannusta ja sujuvaa maksujärjestelmää. Siitäkin on apua, että näkee etukäteen, missä laudassa on tarpeeksi akkua jäljellä.

24. Edullisesti melua vastaan

Valco-vastamelukuulokkeet

Kotimaisen Valcon pähkinäpuulla koristeltujen 149 euron bluetooth-kuulokkeiden äänenlaatu kilpailee kalliimpien merkkien kanssa, ja hinta-laatusuhde on todella hyvä. Parisataa euroa kalliimpiin premium-kuulokkeisiin verrattuna ääni on hivenen kireä ja basso korostuu aavistuksen. Äänimaisema on suppeam­pi, mutta tilan tunne ei ole hassumpi. Luureilla kuuntelee musiikkia sujuvasti raskaammasta tuotannosta jazziin ja elektroon. Niitä käyttää useammankin tunnin putkeen mielellään, mutta vastamelutoiminto voisi olla tehokkaampi.

Edullinen hinta näkyy yksityiskohdissa. Äänenvoimakkuuden säätöasteikko on yllättävän raju. Vastamelu on oman nappinsa takana ja voi jäädä päälle, kun luulet kytkeneesi kuulokkeet pois päältä.

25. Happotrippi ihmismieleen

Disco Elysium -peli

Kova murhamysteeri käsittelee vaikeita teemoja – metafysiikkaa, anteeksiantoa, identiteetin muuttuvaisuutta ja muita aikuisia aiheita.

Toteutus on huippua. Mitään ei käsitellä ylimalkaisesti tai vitsikkäästi. Peli seikkailee kaikessa happoisuudessaan sellaisissa sfääreissä, että mikään ei tämän jälkeen tunnu miltään. Jo aloitus on omaa luokkaansa: sankarilla on amnesia, koska tämä lukkiutui hotellihuoneeseensa, veti kunnon kännirännin eikä muista mistään mitään. Kun solmio alkaa jutella ja addiktio muistuttaa, kuinka helposti hommat luonnistuvat pikku tuiskeessa, trippi alkaa päästä vauhtiin.

Tämä on teos, johon muita tarina­vetoisia pelejä verrataan vielä pitkään.

26. Hakkerit opettavat

Docstop: Team Whack – Kaikki on hakkeroitavissa

Laura Kankaala, Benjamin Särkkä ja Iiro Uusitalo toivat Team Whack – Kaikki on hakkeroitavissa -tv-sarjalla valkohattuhakkeroinnin lähelle tavallista katsojaa. Kuusiosainen sarja näytti katsojille konkreettisesti, miten helppoa on murtautua taloyhtiön ohjauskeskukseen, varastaa tubettajan identiteetti, sekoittaa auton hallintalaitteisto ja murtautua älykotiin. Sarja oli samalla terveellinen muistutus siitä, miksi tietoturva on tärkeää.

27. Pää kylmänä 5g:hen

5g-aika alkoi

Murros kohti mobiilidatayhteyksien parempaa nopeutta, suurempaa kapasiteettia ja matalampaa latenssia alkoi. Samalla 5g:stä tuli yksi vuoden kuumista keskustelunaiheista.

Kuluttajat ovat onneksi ymmärtäneet pysyä kylmäpäisinä. 5g-verkon ensimmäiseen aaltoon lähteminen maksaa laitteiden suolaisina hintoina ja liittymämaksuina. Supernopean yhteyden edut jäävät silti vähiin, koska 4g-yhteydet riittävät nykypalveluille.

Tulevaisuudessa tilanne muuttuu, kun 5g-verkkoon liitetään kaikki vekottimet jääkaapista hammasharjaan ja vessanpönttöön. Fiksu käyttäjä malttaa yhä odottaa tekniikan kehittymistä ja aidosti 5g:tä hyödyntäviä palveluita.

28. Ohjelmien käyttöä näppituntumalla

Loupedeck Creative Tool

Suomalainen Loupedeck herätti pari vuotta sitten kansainvälistä kiinnostusta kuvankäsittelyyn tarkoitetulla laitepohjaisella ohjainkonsolilla.

Uusin malli Loupedeck Creative Tool on tähänastisen suunnittelutyön kulminoituma. Ammattimaiseen käyttöön tarkoitetussa CT:ssä sormituntumaan perustuva ”analoginen” käyttöliittymä on jalostettu muotoon, jossa selkeys, helppokäyttöisyys ja havainnollisuus alkavat toden teolla haastaa alan isojen valmistajien tuotteita.

Kiistämätön valttikortti on monikäyttöisyys; konsolilla voi käskyttää lukuisia sovelluksia kuvankäsittelyohjelmista videoeditoreihin, selaimiin, ­toimisto-ohjelmiin ja niin edelleen.

29. Ydinten alennusmyynti

AMD Ryzen 7 3700X

AMD:n kolmas Ryzen-suoritinsukupolvi saavuttaa viimein markkinajohtaja Intelin teknisen etumatkan. Tehon ja sähkönkulutuksen suhde on kohdallaan, pelisuorituskyky parantunut ja murskaustehoa euroa kohden saa huomattavasti Inteliä enemmän.

Kahdeksanytiminen Ryzen 7 3700X on parhaita esimerkkejä hinta-tehosuhteen kehityksestä. 12- ja 16-ytimisissä Ryzen 9 -malleissa on vielä enemmän ytimiä ja laskentatehoa, mutta 500–1 000 euron hintaisia suorittimia ei enää voi kutsua järkiostoksiksi. 3700X:n saa kuitenkin parhaimmillaan omakseen alle 350 eurolla – ja samalla enemmän tehoa kuin tarvitsee todennäköisesti vuosikausiin.

30. Vieläkin lähemmäs

Huawei P30 Pro

Huawein P30 Pron kamera on ehdotonta kärkeä muun muassa erinomaisen hämäräkuvauksen ja ainutlaatuisen viisinkertaisen optisen zoomin ansiosta. Zoomin saa jopa 50-kertaiseksi, mutta laatu on silloin jo heikompaa.

P30 Prossa on myös tehokas järjestelmäpiiri, oivallinen näyttö, pitkä akunkesto ja 40 watin pikalataus.

31. Maailman suurin viihdeilmiö tuli pc:lle

Red Dead Redemption 2

Rockstarin pelit ovat aina isoja tapauksia teknisiltä ja kaupallisilta ansioiltaan. Niin tälläkin kertaa, kun budjetillaan, tuotannollaan ja synnyttämillään voitoilla maailman suurimmaksi viihde­ilmiöksi väitetty Red Dead Redemption 2 tuli vihdoin pc:lle.

Pelin visio villistä lännestä on häkellyttävän hieno, mutta vielä ei sellaista rautaa ole, jolla sitä pystyisi ihailemaan kaikki asetukset tapissa. Monessa kodissa joululahjatoiveena onkin uusi näytönohjain. Pelin tekemisen inhimilliset kustannukset – loputtomat crunchit, kuukaudet poissa perheiden parista ja karut työolot – ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

32. Tinkimätöntä pelikuvaa tv-ruudulle

Samsungin ja LG:n televisiot

Sekä Samsung ja LG ovat panostaneet vahvasti televisioiden peli­ominaisuuksiin. Pelaaminen niillä alkaa vastata huippupelinäyttöjä ja jopa ohittaa ne isommalla ja paremmalla kuvallaan.

Televisiot ovat saaneet dynaamisen virkistystaajuuden. Samsungissa toimii suoraan freesync, LG:ssä g-sync. Päivitys­nopeutta televisiot pystyvät tarjoamaan 120 hertsiä aiemman 60 hertsin sijaan 4k-tarkkuutta myöten. Sisäinen viive pidetään kurissa kytkemällä turha prosessointi pois, kun tv tunnistaa kuvanlähteen automaattisesti pc:ksi tai konsoliksi.

33. Koneoppiminen löi läpi

Tekoäly, koneoppiminen, robotiikka

Koneoppiminen, tekoäly, syväoppiminen – miten sitä nimittääkään – löi itsensä läpi. Se on jo päihittänyt ihmisälyn viimeisenä linnakkeena pidetyn go-pelin mestarit, kehittänyt deepfakeja hurjasti ja auttanut lääkäreitä syövän tunnistamisessa. Osa käyttötarkoituksista voi olla arveluttavia, mutta minkäpä uuden teknologian ei olisi. Isoin murros tapahtuu ruohonjuuritason oppivissa algoritmeissä, mutta ei silti pidä antaa halpistuotteiden AI-leiman hämätä: ne tuskin ovat tekoälyä nähneetkään.

34. Kaksi maailmaa kohtaa

OUTI JÄRVINEN

Logitech G915 Wireless -näppis

Logitechin mekaaninen pelinäppäimistö naittaa yhteen matalan profiilin ja mekaanisen toteutuksen. Mahdottomana pidetty yhdistelmä onnistuu virtuoosimaisesti. Lituska näppis on jämäkkä ja hiljainen, eikä nopeus oleellisesti häviä vaikkapa Cherry MX Red -kytkimiä käyttäville mörssäreille. Vielä kun Logitech leikkaisi turhan numeronäppäimistön pois, olisi ergonomiakin hanskassa.

35. Tuplasti 4k:ta

Asus Zenbook Pro Duo

Läppärimarkkinoilla on rutkasti valikoimaa, ja joukosta erottautuminen on vaikeaa. Asuksen ZenBook Pro Duo on kuitenkin malli, joka kääntää katseita. Päänäytön lisäksi Pro Duossa on suuri 4k-näyttö näppäimistön yläpuolella, vähän kuin steroideilla pumpattu MacBook Pro -läppäreiden Touch Bar.

Toiselle näytölle löytää paljon käyttöä niin toimistotyössä, pelailussa kuin kuvankäsittelyssä.

ZenBook Pro Duo on mielenkiintoinen laite ja vastaavia nähdään varmasti jatkossakin. Lisänäytöstä on hyötyä, mutta ainakin Pro Duossa on vielä ongelmia. Rannetuki on erillinen lisäosa, ja kosketuslevyn paikka vaatii totuttelua.

36. Tekoäly muokkaa kuvaa

Skylum Luminar 4

Ukrainalaisen Skylumin kuvankäsittelyohjelmat ovat valloittaneet maailmaa, ensin hdr-kuvankäsittelyssä ja nyt myös tavanomaisemmassa kuvatyössä.

Uusi Luminar 4 nostaa kuvankäsittelyohjelmien rimaa kertaheitolla korkeushyppyskaalasta seiväshyppyasteikolle. Sen edistyneet tekoälyalgoritmit automatisoivat muutamaksi napinpainallukseksi monia sellaisia tehtäviä, joihin on ennen tarvittu kymmenien minuuttien ähertämistä.

Luminar 4 on suuressa osassa kuvatyötä todellinen haastaja perinteisille vakiotyökaluille, Lightroomille ja Photoshopille. Ammattilaatuisen lopputuloksen tuottaminen alkaa olla käsittämättömän helppoa, kunhan lähtömateriaali on kunnossa. Skylum on myös pitänyt varsin huokean ohjelmansa kertamaksullisena.

37. Toimiva terminaali

Windows Terminal

Windowsin sisäänrakennettu linux-komentorivi Windows Subsystem for Linux on ollut hyvä lisäys koodauksesta kiinnostuneille. Tähän asti tarjolla ei silti ole ollut järkevää terminaaliohjelmaa komentorivin käyttöön. Nyt on.

Vaikka ei käyttäisikään WSL:ää, Microsoftin Windows Terminalia voi käyttää myös perinteisen komentokehotteen tai Power­Shellin kanssa. Windows Terminal on jo beetavaiheessa parempi kuin useimmat tähänastiset terminaalit, joten sitä voi suositella lämpimästi kaikille komentorivin käyttäjille.

38. Verokarhun palvelutiski

OmaVero-palvelu verovelvollisille

Verohallinnon OmaVero-verkkopalvelu uudistui marraskuussa. Lähes kaikki veroasiat voi hoitaa sähköisesti. Palkansaajan on entistä helpompi seurata tulojaan ja verokertymäänsä tulorekisteristä, mikä helpottaa verokorttitietojen tarkistamista ja uuden kortin hakemista. Tulo- ja alv-veroilmoitusten lisäksi palvelussa voi hoitaa myös varainsiirto-, kiinteistö-, perintö- ja energiaveroasiat. Vielä puuttuvat auto- ja valmisteverotusasiat ovat tulossa vuoden 2021 alussa.

39. Se ainoa oikea tabletti

Vänskä Olli

Apple iPad 10.2

Applen edullisimmalla iPadilla pärjää vuosia ohjelmistopäivitysten ja uusien sovellusten kanssa. Tämän syksyn malli on hieman aiempia perus-iPadeja suurempi 10,2 tuuman ruudullaan. Sen kanssa voi käyttää kyniä piirtämiseen ja tarkempaan työskentelyyn.

IPadin vahvuus on käytettävyydessä ja natiivisovellusten valikoimassa. IPhonen kanssa käytettynä kuvat, viestit ja jopa puhelut ovat käytettävissä molemmilla laitteilla.

IPadin houkutusta lisää entisestään syksyllä julkaistu iPadOS-käyttöjärjestelmä sekä näppäimistö, joiden avulla iPad haastaa kannettavat tietokoneet.

40. Vallankumous on jo täällä!

Kvanttitietokoneiden läpimurto

Google teki mahdottomasta mahdollista, kun sen Sycamore-kvanttitietokone ratkaisi laskutoimituksen, joka on ollut nykyaikaisten supertietokoneiden ulottumattomissa. Ratkaisu veisi parhaaltakin supertietokoneelta noin 10 000 vuotta, mutta Sycamore ratkoi sen kolmessa minuutissa. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että kvanttitietokoneita voidaan nähdä muuallakin kuin laboratoriossa.

On miltei pelottavaa nähdä, kuinka kvanttitietokoneet päätyvät ensimmäisenä valtioiden ja niiden sotavoimien käyttöön. Kuka haluaisi olla naapuriaan hitaampi, kun puhutaan maan turvallisuudesta? Puikkoihin pistetään tietysti tekoäly, jotta ihmisen hitaus ei tule päätösten tielle. Päätösten, jotka tekoäly varmasti tekee parhain päin.

41. Tyrimätön läppäri

Karoliina Vuorenmäki

Dell XPS 13” ja 15” -läppärit

Tietokonevalmistajilla on uskomaton kyky ampua itseään jalkaan ja tinkiä säästön nimissä pienistä oleellisista asioista. Hyvä läppäri voidaan pilata kehnolla näytöllä, akkukestolla tai jopa kosketuslevyllä.

Dellin XPS -sarjan koneet ovat jo vuosia olleet ylellisiä läppäreitä, joita ei ole pilattu kompromisseilla. XPS:t ovat tehokkaita, kohtuullisen kokoisia ja hyvännäköisiä, ja niiden näytöt ja ohjainlaitteet ovat moitteettomia.

Mikä parasta, akkukesto on lähes kaikissa testeissä parempi kuin kilpailijoilla. Hintaa kaikelle toki kertyy, mutta XPS:n ostaja saa moitteettoman koneen kaikkeen käyttöön. Kaiken huipuksi jotkin XPS-mallit voi ostaa suoraan tehtaalta Linuxilla varustettuina.

42. Lupaava alku

Antti Nikkanen

AMD Radeon RX 5700 XT

AMD:n nousu suoritinmarkkinoilla on luonut odotuksia sille, että yhtiö tekisi saman tempun näytönohjaimissa. Verivihollinen Nvidia on viime vuodet paistatellut miltei monopoliasemassa ja hinnoitellut huippukorttinsa poskettomasti.

Täysin uudistettuun Navi-arkkitehtuuriin perustuva Radeon RX 5700 -sarja ei vielä ole täysosuma, sillä huipputehokkaat mallit puuttuvat, ja Nvidia jää edelleen tehokilvassa kukkulan kuninkaaksi. Radeon 5700 ja 5700 XT -kortit ovat silti keskihintaluokassa kilpailukykyisiä.

Lisää Navi-ohjaimia tulee ensi vuonna, ja jännitys tiivistyy – joko Nvidian hegemonia myös kaikkein tehokkaimmissa ohjaimissa on päättymässä? Kunnon kilpailu tekisi hinnoille hyvää.

43. Tutkittu näppäimistö

Uusi AZERTY-näppäimistöstandardi

Huhtikuussa Ranskassa esiteltiin uusi näppäimistöstandardi, joka on määritelty yhteistyössä Aalto-yliopiston tutkijoiden kanssa. AZERTY-näppäimistöstandardi säilytti kirjainten paikat entisellään, mutta aksenttien, erikoismerkkien ja välimerkkien sijainnit pantiin uusiksi Aalto-yliopiston algoritmilla. Erikoismerkkien optimoidut sijainnit sujuvoittavat kirjoittamista ja helpottavat myös näppäimistön käyttämistä ohjelmointiin.

44. Lintuperspektiiviä

DJI Mavic 2 Pro -nelikopteri

DJI on tullut tunnetuksi helposti lennätettävistä nelikoptereistaan. Kokoontaitettava Mavic-sarja sai tänä vuonna uuden Mavic 2 -lippulaivamalliston, jonka kahdesta kopterista erityisesti Pro-malli on herättänyt huomiota.

Mavic 2 Pron säädettävällä himmentimellä varustettu kamera on ruotsalaisen Hassel­bladin suunnittelema. Etäisyysanturit tekevät kopterista turvallisen lennätettävän. Ainoa puute on kameran optiikan kiinteä polttoväli.

45. Halpaluuri ei vanhene heti

PEKKA KARHUNEN

Android One

Huokeimpien Android-puhelinten valmistajien helmasynti on ollut heikko into päivittää laitteita edes kriittisillä tietoturvapäivityksillä. Goog­len jo vuonna 2014 aloittama Android One -ohjelma on pyrkinyt korjaamaan puutetta kannustamalla valmistajia vakiomuotoisen ja helposti päivitettävän Androidin käyttöön.

Kuluneena vuonna Android One on kantanut hedelmää. Suomalaisten kannalta merkittävin Android One -valmistaja on HMD Global, jonka Nokia-puhelimet saavat Android-päivityksiä kaksi vuotta ja tietoturvapäivityksiä kolme vuotta julkaisusta. Tämä koskee myös kaikkein halvimpia, vain hieman yli satasen hintaisia puhelimia.

46. Mannaa korville

OUTI JÄRVINEN

Logitech G Pro X -kuulokkeet

Logitechin pelikuulokkeet ovat laatuluurit hintaluokassaan. Niitä on mukava pitää päässä, ja mikrofoni on yllättäen markkinoiden parhaita. Konsoleilla ja kännykällä usb-minivahvistinta ei kuitenkaan saa käyttöön. Paras terä jää kuulematta, vaikka ääni ihan hyvälaatuista onkin.

Vielä jos saisi erilliset äänenvoimakkuuden säädöt pelaajien mukellukselle ja itse pelille, niin käsissä olisi todellinen kuningastuote.

47. Yksi yli muiden

One Calendar

One Calendar on nimensä mukaisesti tehty täyttämään vain yksi tarve: vapauttamaan käyttäjänsä monien kalentereiden loukusta. Käytännössä se huolii automaattisesti merkintöjä muualta, kuten työpaikan Outlookista ja henkilökohtaisessa käytössä olevasta Googlen kalenterista. Ei enää tekosyitä missata palaveria!

Se tietysti mietityttää, miksi isot tekijät kiusaavat asiakkaitaan sillä, etteivät huoli toistensa dataa edes simppelien kalenterimerkintöjen verran.

48. Huikeimmat pelielämykset

Hdr ja Dolby Atmos

Laajemmat hdr-värit ja väriavaruus lisäävät pelien näyttävyyttä toistamalla sävyt entistä syvempinä ja luontevimpina. Suurin ilo hdr-tuesta tulee kuvan dynamiikassa. Auringonlaskut, pistemäiset valot, hämärien kohtien yksityiskohdat ja metallien kiilto lisäävät realismia ja saavat pelit eloon.

Äänimaailma taas paranee Dolby Atmosin avulla. Koordinaatteihin perustuva äänten asettelu on merkittävä parannus monikanavatekniikkaan verrattuna. Uutuutena ovat yläkanavat, joilla ääni saadaan toistumaan katselupaikan yläpuolelta. Pelaaja pääsee sisään myös pelin äänimaailmaan.

49. Piiloon isoilta

ExpressVPN

Yksityisyydestään on syytä olla huolissaan, sillä käytännössä kaikki Facebookin ja Googlen kaltaiset isot toimijat haluavat tietää ihmisestä kaiken. Dataa käytetään mainosten kohdentamiseen, mutta samoja keinoja voidaan käyttää myös ihmisen tarkkailuun.

ExpressVPN on yksi markkinoiden luotettavimmista ja tehokkaimmista vpn-palveluista. Se on nopea käynnistää, sen avulla saa luotua sillanpääyhteyksiä ympäri maailmaa, ja sen vaitioloon voi luottaa poikkeuksellisen hyvin. Haittapuolena on noin satasen hinta vuodessa, mutta mitäpä sitä ei maksaisi yksityisyydensuojastaan. Saati mahdollisuudesta katsoa kaikkien maiden Netflix-kirjastoja.

50. Satojen flippereiden jukeboksi

Janne Tervola

Visual Pinball X

Oma flipperi miesluolan nurkassa lienee monen isoksi kasvaneen pojan haave. Sellainen on vain aika epäkäytännöllinen kapistus. Se vie tilaa, on vaikea pitää kunnossa ja silti sisään mahtuu vain yksi flipperi, johon vääjäämättä kyllästyy ennen pitkää.

Vaan entäpä jos flipperin rakentaisi digitaalisesti tietokoneella mallintaen ja rakentaisi sen oikean flipperin koteloon? Ajatus on käynyt aika monen muunkin mielessä, ja siitä on syntynyt ilmainen Visual Pinball X. Sillä voi sekä mallintaa että pelata digitaalisia versioita flippereistä. Niitä on satoja, ja kaikki täysin ilmaisia.

51. Hengenpelastaja

Nokia 800 Tough

Kovapintaiset puhelimet ovat aliarvostettu tuoteryhmä. Moni tekee sen virheen, että hankkii sellaisen ensisijaiseksi puhelimeksi. Valitettavasti ne ovat usein hankalasti käytettäviä möhkäleitä.

Parempi on hankkia erillinen iskuja ja vettä kestävä puhelin kovaan käyttöön. Reilun sadan euron hintainen Nokia 800 Tough on juuri tällainen. Se kestää veteen upotuksen ja pudotuksen 1,8 metristä betoniin sekä toimii 20 asteen pakkasessa. Valmiusaikaa luvataan 43 päivää. Gps-vastaanottimen ansiosta oman sijainnin voi lähettää muille. Tehokas taskulamppu viimeistelee kokonaisuuden.

Mikrobitin lukijat valitsivat vuoden parhaat

Pyysimme Mikrobitin lukijoita äänestämään netissä vuoden 2019 merkittävimmistä tuotteista, palveluista ja ilmiöistä.

Puhelimet, perinteinen pc:n rakentelu ja raha kiinnostaa Mikrobitin lukijoita. Sellaisen johtopäätöksen voi tehdä lukijakyselyn perusteella. Ehdokkaat oli valinnut Bitin toimitus ja lukijat äänestivät niistä kiinnostavimmat.

Eniten ääniä saaneiden tuotteiden joukossa oli viisi puhelinta, mutta selvä ykkönen oli silti AMD Ryzen 7 3700X -suoritin, mikä kertoo siitä, että pc:n rakentelu on voimissaan, vaikka toisinkin on väitetty.

Palveluita oli ehdolla vähemmän, mutta sieltä nousi selvästi esiin Omavero-palvelu ja MobilePay, tosin aivan niiden tuntumassa oli myös vuodelle 2020 odotettu suoratoistopalveluiden pudotustaistelu.

Tietotekniikka kiinnostaa yleisemminkin, kun kvanttietietokoneiden läpimurtoa pidettiin ylivoimaisesti vuoden 2019 kiinnostavimpana ilmiönä. Maksaminen oli mielessä täälläkin, kun pankkien tunnuslukulistojen poistoa pidettiin kiinnostavampana ilmiönä kun 5G-verkkoja. Kertooko se siitä, ettei 5G-verkon uskota tuovan merkittävää etua, vai siitä että 4G-verkkoa pidetään riittävän hyvänä? Puhelinten jatkuva vetovoima näkyi myös siinä, miten moni piti e-sim -liittymiä kiinnostavina.

Tulokset kertovat myös siitä, millaiset asiat yhdistävät suomalaisia. Jokaisella on puhelin, kaikki joutuvat maksamaan veroja ja asioimaan pankkien kanssa. Sitä suuremmalla syyllä Bitin toimituksessa ilahduttiin siitä, miten prosessori nousi kiinnostavimmaksi tuotteeksi.

pekka karhunen
pekka karhunen
pekka karhunen