Mikrobitin asiantuntijaraati on perinteitä kunnioittaen kokoontunut pohtimaan, mitkä ovat vuoden 2017 parhaat, merkityksellisimmät ja mielenkiintoisimmat tuotteet, palvelut ja ilmiöt. Palkinnot jaettiin keskiviikkona 13.12. Mikrobitin ja Tivin perinteisessä It-glögit-tapahtumassa.

Valintojen taustoista ja muista ehdokkaista kerrotaan laajemmin torstaina ilmestyvässä Mikrobitin joulukuun numerossa.

Myös toimittajamme saivat samalla tilaisuuden listata omat suosikkinsa: mukaan mahtui niin pelikonsoleita, älylaitteita kuin mobiililaitteitakin.

1. Vuoden ilmiö: Elektroninen urheilu

Valintamme vuoden ilmiöksi on elektroninen urheilu, joka on kasvattanut suosiotaan jo pitkään. Ilmiöksi se nousi Suomessa viimeistään tänä vuonna, kun ammattipelaajien tienestit mitataan jo sadoissatuhansissa euroissa ja perinteisetkin urheiluseurat ovat ottaneet lajin omakseen.

Ensi vuonna se on jo valtavirtaa.

Termeillä e-urheilu tai e-sports viitataan yleensä fps- (first person shooter), rts- (real-time strategy) tai moba (multiplayer online battle arena) -tyyppisiin peleihin, joita pelataan tiiminä tai yksilölajeina joko verkossa tai liveyleisön edessä tietokoneella.

Peleistä tunnetuimpia ovat Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), League of Legends, Dota 2 ja Overwatch. Monia niistä voi löytää myös ihan tavallisten suomalaisperheiden nuorimmaisten koneilta. Pelaaminen ei ole enää nörttien erikoispuuhaa, vaan siitä on tullut yleistä huvia.

Vuoden ilmiön palkinnon otti vastaan itsekin kilpapelaajana toiminut, nykyisin mm. valmentajana ja e-urheiluselostajana työskentelevä Juha ”aNGeldusT” Kurppa.

Samalla yleinen kiinnostus kilpapelaamista tai pelien seuraamista kohtaan on kasvanut huimasti. Tuoreen selvityksen mukaan 18–29-vuotiaiden listalla laji oli jääkiekon jälkeen listakakkosena.

Elektronisen urheilun ympärille on syntynyt myös mittavaa liiketoimintaa. Jo viime vuonna markkina oli lähes 800 miljoonan euron arvoinen, ja tänä vuonna odotetaan 40 prosentin kasvua. Suomessa Helsingin IFK:lla ja Porin Ässillä on jo omat joukkueensa, ja Hjallis ja Joel Harkimo perustivat oman pelitapahtumansa.

Kyseessä on siis eittämättä vuoden ilmiö. Ja kyllä – e-urheilussakin tulee hiki!

Muut ehdokkaat:

 • Kryptovaluutat
 • Suomen pelimuseo
 • Tekoälyhype
 • Tonnin puhelimet

2. Vuoden mobiililaite: Samsung Galaxy Note8

Vuoden mobiililaitteeksi yltää Samsung Galaxy Note8. Note8 on iPhone X:n tapaan todella kallis, mutta se on kaikin puolin erinomainen laite puhelimeltaan paljon vaativalle käyttäjälle, parasta mitä markkinoilla on tällä hetkellä tarjolla.

Note8 eroaa teknisesti vain vähän Samsungin hieman halvemmasta Galaxy S8 -mallista. Tehokäyttäjille on tarjolla kynä, joka on hyvä lisä sen käyttöön tottuneelle. Kulmikas ulkoasu ja pitkälle viety viimeistely erottuvat edukseen nykyisten geneeristen puikuloiden joukosta. Ulkoasu henkii tyyliä, jota tämän hintaiselta puhelimelta sopii odottaakin.

Teknisten ominaisuuksien listalla ei ole puutteita. Note8 on yksi suorituskykyisimpiä Android-laitteita. Samsungin omat amoled-näytöt ovat kuvanlaadultaan erinomaisia ja niiden kirkkaus on huippuluokkaa. Akkukesto on hyvä.

Kuvaamisesta kiinnostuneelle Note8:ssa on loistava kamera, paras tämänhetkisten älypuhelinten kameroista.

Muut ehdokkaat:

 • iPhone X
 • Motorola Moto G5 Plus

3. Vuoden palvelu: Mobiilidatan käyttö EU:ssa

Vuoden palvelu -kategorian palkinnon vastaanotti Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Sini Virén.

Kun kerran ihmisten ja tavaroiden liikkuminen on vapaata EU:n sisällä, niin miksi ihmeessä ei myös mobiilidatan? Operaattoreiden välisten roaming-maksujen lopettamista EU:n alueen maiden välillä on valmisteltu vuosia, ja neuvottelut saatiin vihdoin päätökseen tänä vuonna.

Operaattorit onnistuivat vesittämään roam-like-at-home-päätöksen niin, ettei ylimääräisistä maksuista päästy aivan kokonaan, mutta hinnat laskivat operaattorista ja liittymästä riippuen joka tapauksessa murto-osaan aiemmasta ja laskevat portaittain lisää tulevina vuosina.

Älypuhelimen datankäytön vainoharhaisen tarkkailun Euroopassa saattoi joka tapauksessa lopettaa jo viime kesänä.

Muut ehdokkaat:

 • Apple Pay
 • Elisa Lasten digikoulu

4. Vuoden tietoturvateko: #kuntahaaste

Vuoden tietoturvatekona palkittiin #kuntahaaste-nimellä tunnettu kampanja. Palkinnon pokkasi Team Rot:in puolesta Iiro Uusitalo.

Vuoden tietoturvateoksi valitsimme #kuntahaasteen. #kuntahaaste on Team Rot -valkohattuhakkerikollektiivin syksyllä aloittama tempaus, jossa kohtaavat kansalaisaktivismi sekä tietoturva.

Team Rot tarjoaa #kuntahaasteessa ilmaiseksi ennakkoluulottomalle kunnalle teknisen tietoturvatarkistuksen valkohattuhengessä tutkimalla kunnan tarjoamat verkkopalvelut ja niiden turvallisuuden. Team Rot -kollektiivi koostuu intohimoisesti tietoturvaan suhtautuvista, bug bountyjen eli haavoittuvuuspalkkio-ohjelmien veteraaneista.

#kuntahaaste näyttää erinomaisen esimerkin siitä, miten yksittäiset kansalaiset ja asiantuntijat voivat parantaa koko yhteiskunnan kybervalmiutta ja tietoturvan tasoa. Harri Kuosmanen, Jake Lahtinen, Jarmo Puttonen, Iiro Uusitalo ja Jarkko Vesiluoma ovat suunnannäyttäjiä, joista erityisesti nuorimman hakkerisukupolven kannattaa ottaa oppia.

Sen sijaan että tietoturvataitoja ja -aukkoja käytettäisiin muiden nettikansalaisten kiusaamiseen for teh lulz, osaaminen valjastetaan koko yhteiskunnan eduksi. Team Rotin käynnistämä #kuntahaaste sai suunnattomasti tukea myös muilta alan toimijoilta ja yrityksiltä.

Muut ehdokkaat:

 • F-Secure Sense
 • Salasanamanagerit

5. Vuoden teknologia: AMD Ryzen -tuoteperhe

Vuoden teknologiaksi valitsimme siruvalmistaja AMD:n Ryzen-tuoteperheen. Ryzenillä on ollut suunnaton vaikutus markkinoihin: vuosi sitten kahdeksanydinsuorittimesta sai maksaa itsensä kipeäksi, sillä suoritinjätti Intelillä ei ollut käytännössä minkäänlaista kilpailua. Ryzenin myötä kuluttajalla on vihdoin valinnanvaraa. AMD Ryzen -tuoteperhe on etenkin pöytä-pc:n tehokäyttäjien erityisilo.

Kuluttajan kannalta miellyttävää on se, että Ryzenit on hinnoiteltu kilpailukykyisesti: malliston järein Ryzen 7 1800X -mallikin maksaa vain puolet siitä, mitä viime vuonna piti maksaa Intelin halvimmasta kahdeksanydinsuorittimesta. Ja jos näin järeälle suorittimelle ei ole tarvetta, kuusiytimisen Ryzenin saa halvimmillaan 250 eurolla, neliytimisen noin 125 eurolla.

Kilpailijaa halvempi hinta ei tarkoita markkinasegmentoinnin takia karsittuja karvalakkimalleja, sillä Ryzen-suoritinperheen halvimmatkin mallit ovat ylikellotettavissa ja tarjoavat puolet enemmän pci express -kaistoja kuin Intelin vastaavat suorittimet.

AMD Ryzen on pc-suoritinrintaman suurin mullistus vuosikausiin, ja mikä parasta, Ryzenin saapuminen markkinoille on myös laskenut suorittimien hintoja kautta linjan ja saanut vuosikausia liki monopoliasemassa olleen Intelin varpailleen. Ryzen on palauttanut markkinoille terveen kilpailutilanteen, josta kuluttajan lompakko kiittää.

Muut ehdokkaat:

 • Mobiililaitteiden pikalataus
 • Nvidia Max-Q