Rautaista asiaa sateisiin iltoihin! Syyskuun Bitti on nyt kaupoissa ja postilaatikoissa. Lue uusi lehti netissä tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä ovat uudet näytönohjaimet. Turing-arkkitehtuuriin perustuvat Nvidian näytönohjaimet ovat hallinneet myyntitilastoja vuoden ajan. Kilpailun puute on näkynyt korkeina hintoina, mutta nyt AMD:n uusin sukupolvi haastaa Nvidian erityisesti keskihintaluokassa.

Testissä olivat mukana Asus ROG Strix RTX 2070-O8G Gaming, Gigabyte GeForce GTX 1650 Gaming OC, Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Gaming OC 8 Gt, Gigabyte GeForce RTX 2070 Super Gaming OC 8 Gt, Gigabyte GeForce RTX 2080 Super Gaming OC 8 Gt, MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6G, MSI Radeon RX 5700 Mech OC ja Sapphire Radeon RX 5700 XT. Lue koko testi.

(Kannattaa lukea myös juuri verkossa ilmestynyt Näytönohjaimen ostajan opas , joka kertoo miten löydät parhaiten vastinetta rahalle)

Lehden kakkostestissä nähdään Suomessa myytävät 5g-puhelimet.

Testissä olivat mukana Huawei Mate 20X 5G, OnePlus 7 Pro 5G ja ZTE Axon 10 Pro 5G.

5g-kuume on kovassa nousussa, ja keräsimme vertailuun kaikki kolme Suomessa myynnissä olevaa 5g-puhelinta. Selvisi, että ostajan ei kannata vielä tässä vaiheessa hötkyillä. Lue koko testi.

Pitkässä ilmiöjutussa puhutaan oppimisen digitalisoitumisesta ja digitaalisista oppimateriaaleista. Lukiolaisen reppu kevenee digitaalisten oppikirjojen ansiosta. Paljonko kevenee vanhempien lompakko? Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään modernien pelien ongelmalliseen ominaisuuteen, jopa uhkapeliin verrattuihin yllätyslaatikoihin eli loot boxeihin. Yllätyslaatikot ovat nimensä mukaisesti tehneet peleistä yllättäviä, eivätkä lainsäätäjien mielestä alkuunkaan hyvällä tavalla. Pelata kun voi ilmaiseksi, mutta voittaminen voi usein olla rahasta kiinni. Lue juttu.

Isossa oppaassa otetaan Googlen Gmail haltuun oikein kunnolla. Gmail on paitsi maailman ylivoimaisesti suosituin sähköpostipalvelu, myös todella monimuotoinen työkalu lukuisiin käyttötarkoituksiin – etenkin www-selainversiossaan. Kerromme, miten otat postittelusta kaiken irti eri alustoilla. Lue juttu.

Toisessa opasjutussa perehdytään kertakirjautumiseen (single sign-on, sso). Googlen, Facebookin ja pian Applen kirjautumisnappula säästää vaivaa. Mutta mitä nappulan painaminen oikeasti tekee ja kannattaako sitä käyttää? Lue juttu.

Uuden lehden tekniikkajutussa tutustutaan litiumioniakkujen paloherkkyyteen. Ilmiö on säännöllisesti otsikoissa viallisten akkuerien aiheuttaessa lentokieltoja ja muuta harmia. Vaikka akkupalot ovat pahimmillaan dramaattisia ja jopa hengenvaarallisia, ne ovat onneksi äärimmäisen harvinaisia. Onko akku oikeasti paloriski vai ei? Lue juttu.

Kuunteletko musiikkia puhelimella? Softa-arviossa tällä kertaa musiikkipalvelut Spotify, Apple Music, Tidal ja YouTube Music. Lue juttu.

Kuukauden retrojutussa puolestaan perehdytään Nintendon moneen kertaan flopanneeseen ideaan hahmoista, joiden naamat koottaisiin ruudulla valmiista tai varta vasten kuvatuista kasvonpiirteistä. Tekniikka sai alkunsa 1980-luvulla ja sitä tarjoiltiin vuosien varrella yleisölle useampaankin otteeseen ilman merkittävää menestystä. Lue juttu.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa Samsungin Galaxy Note10 sekä Note10+ , Asus Zenbook 14, Samsungin 49-tuumainen kaareva jättinäyttö, Epsonin uusi tulostin, Samsungin rannelaite, Apple iOS 13 sekä paljon muuta.

Tilaajat pääsevät lukemaan näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1991. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehteen.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa .