Toinen CES-tapahtuman ennakkopäivistä oli varsinainen välipäivä. Ohjelmassa oli enimmäkseen eri valmistajien ja yhteenliittymien omia tilaisuuksia, mutta kiintoisat tilaisuudet oli hajautettu ympäri Vegasia, ja monet niistä olivat harmillisesti päällekkäin toistensa kanssa.

Boschin visioita

Aamun avauksesta vastasi omalla kohdallani Bosch. Vanha saksalaismerkki ei ehkä ensimmäisenä ole mielen ja kielen päällä huipputeknologiasta puhuttaessa, mutta yrityksen tuotteita löytyy yllättävistä paikoista. Bosch on esimerkiksi globaali markkinajohtaja mikroantureissa, joilla mitataan esimerkiksi kiihtyvyyttä, painetta, asentoa tai korkeutta.

Boschin johtoryhmään kuuluva Werner Struth maalaili aamun esityksessään esineiden internetin tulevaisuutta. Kaikille tuttu ennuste on esimerkiksi iot-alan ennustettu 250 miljardin liikevaihto vuoteen 2020 mennessä.

Paria astetta konkreettisemmaksi luku tuli Struthin luvatessa, että kaikki Boschin tuotteet ovat jollain tavalla yhteydessä verkkoon tai muihin laitteisiin vuonna 2020.

Vaikkapa uunin tai kahvinkeittimen päälle jäämistä ei tarvitse enää stressata illalla sängyssä tai aamulla työmatkalla, vaan niiden tilan voi tarkistaa puhelimen sovelluksella. Boschin porakoneiden kohdalla visioita ei esitetty, vaikka ne lupausta annettaessa screenillä vilahtivatkin.

Aivan uusia aluevaltauksia Bosch on tekemässä tytäryhtiö Mayfieldin kautta. Edellispäivänä täällä julkistettu Mayfield Kuri on valmistajansa mukaan kaikkein edistynein kotirobotti. Se osaa esimerkiksi tunnistaa perheenjäsenet kasvoista, ja käyttäytyy eri tavalla perheen lasten ja vanhempien kanssa.

Sitä voikin käyttää esimerkiksi pitämässä silmällä lasten tekemisiä sisäänrakennetun kameran avulla. Robotti käyttää kommunikointiin piippauksia hieman R2-D2 -tyyliin. Kehittäjätiimin mukaan puhuvan robotin kohdalla ihmisten odotukset nousisivat välittömästi taivaisiin, piippaavan robon kohdalla tyydytään vähempäänkin osaamiseen.

Keittiöön on myös tarjolla uusia tekemisen tapoja. Älykaiutintyyppinen Mykie osaa kertoa reseptejä, ja tuo mukanaan aivan uudenlaisen ilmiön – wait for it – nimittäin ”virtual social cooking”.

Kavereita ei siis välttämättä tarvitse kutsua kotiin pikkujoulun piparibileisiin, vaan jokainen voi kokkailla kotonaan ja jakaa kokemuksen Mykien kautta.

Eniten maailmaa muuttavia muutoksia on kuitenkin luvassa autoiluun. Boschin uusia tekniikoita hyödyntävästä demoautosta löytyy esimerkiksi virtuaalisen haptisen palautteen tarjoava kosketusalue. Kuskin vieressä on siis alue, jota tökkimällä sormenpäät saavat tuntovasteen, vaikka käsi todellisuudessa haroo vain ilmaa. Hieman realistisemman oloinen visio on jo tulossa beta-testaukseen yhdessä Mercedes-Benzin kanssa.

Mersuihin asennetaan antureita, jotka tutkivat jatkuvasti katuja. Tyhjän parkkipaikan osuessa kohdalle, ne tiedottavat siitä pilvipalveluun, josta tieto jaetaan eteenpäin navigaattoriinsa kyseisen alueen päämääräksi asettaneille muille kuskeille. Tekniikkaa testataan jo tänä vuonna ainakin San Franciscossa, ja lopulta tarkoitus on saada aikaan kaikille avoin standardi parkkeerausta helpottamaan.

Kaikki ei kiinnosta

Boschin tilaisuus veti valtavasti väkeä, kuten myös Nvidian keynote-puheenvuoro, jossa yritys kertoi vievänsä grafiikkalaskennan pilveen. Jokainen täällä oleva tilaisuus ei kuitenkaan vedä väkeä isojen salien täydeltä.

Hupaisana esimerkkinä hdmi-standardista vastaavan ryhmän tilaisuus, jossa uusi hdmi 2.1 -standardi julkistettiin. Pienessä huoneessa juhlallista tapausta seurasi parikymmentä henkilöä.

Vaikkei juuri osallistujia vetänytkään, tuo uusi hdmi mukanaan paljon tarpeellisia lisäyksiä tulevaisuutta varten.

Mukana on esimerkiksi tuki 8K-tarkkuuden kuvalle 60 hertsin virkistystaajuudella, ja 4K-kuvalle 120 hertsin kuvanpäivityksellä, VRR-pelitila puolestaan tukee vaihtuvaa virkistystaajuutta.

Dynaaminen HDR antaa mahdollisuuden määritellä kuvan väritoistoa ja kontrastia kohtauksen tai tarvittaessa yksittäisen kuvan tarkkuudella.

Varsinainen CES alkaa siis huomenna, joten seuraavien päivien raporteissa on luvassa todellista digituotteiden ilotulistusta. Mikäli T-mobile niin suo, niin Mikrobitin Facebook-sivuille pärähtää täältä myös jokunen livelähetys, olkaapa tarkkoina!

Lue Mikrobitin CES-raportit: