Ensimmäinen varsinainen messupäivä alkoi hauskalla muistutuksella tekniikan toimivuudesta.

Lasten pelien älyllistämistä ja älyllistämisen pelillistämistä käsitellyt aamutilaisuus viivästyi viivästymistään, kun tilasuuteen varatun huoneen videotykkejä ei saatu toimimaan yhteen ensimmäisen esiintyjän läppärin kanssa. Ei sittenkään, vaikka lavalla kävi parhaimmillaan neljä ihmistä yhtä aikaa ronkkimassa kaapelia paikalleen.

Esitys jäi lopulta kuulematta, mutta sisältöä tämän päivän osalta on silti luvassa tuhdisti.

Kuten Mikrobitin Facebook-sivulle päivän aikana postailin, CES on järkyttävän kokoinen tapahtuma, jota ei sen aikana ehdi mitenkään ottaa haltuun kokonaan, jos jollekin osastolle aikoo pysähtyä edes hetkeksi.

Ehdin tänään 8 tunnin aikana kiertää juuri ja juuri Sands Expon päähallit. Teknisten ongelmien riivaamasta esityksestä poistuttuani törmäsin hollantilaisten teknologiayritysten keskittymään, jonne oli haalittu sikäläinen julkkis tuomaan mielenkiintoa osastoja kohtaan.

Hänen kuninkaallinen korkeutensa Prinssi Constantijn avasi osastot kieli keskellä suuta. Medialle myös tarjottiin haastattelumahdollisuuksia prinssin kanssa.

Mieleen ei juolahtanut kuin kysymys siitä, majoittuuko mies Vegasissa sopivasti ritarilinnaa muistuttavassa Excaliburissa, joten haastattelusessiot jäivät tällä kertaa välistä.

Hollantilaisten osastoilta ja muusta Sands Expon valikoimista kameralle ja mieleen tarttuivat seuraavat tuotteet:

Zee

Zee yhdistelee yhteen ja samaan pakettiin älypuhelimen kuoret, lisäakun, tallennustilaa, led-valon ja langattoman latauksen vastaanottimen.

Skyrocket Meebo

Jos tällainen olisi paljastunut 80-luvun lopussa paketista joulukuusen alta, olisin itkenyt ilosta loppiaiseen saakka.

Kuusipyöräisessä robotissa on kauko-ohjattava käsivarsi esineisiin tarttumista varten, ja hd-kamera etäohjauksen tarkkailuun.

ZeroUI

Robottien ohjaaminen vaatii uudenlaisia tapoja perinteisen kauko-ohjaimen tai kosketusnäytön sivelyn rinnalle. ZeroUI on hansikas, joka tarkkailee sormien liikkeitä, jotka voi määritellä liikuttamaan robotissa tiettyjä asioita.

Future Worlds

Motion capture on tuttu termi elokuvien ja pelien ystäville. Tekniikkaa edullisemmaksi tuova Future Worlds hyödyntää ohjelmistopuolella Unityä, jonka avulla näyttelijän liikkeet saadaan reaaliajassa välitettyä virtuaalihahmolle.

Tuotteelle etsitään sovelluksia esimerkiksi teatterista, jossa virtuaalisten hahmojen kanssa voisi näytellä tekniikan avulla uskottavasti. Myös ammattilaisurheilun puolelta on esitetty kiinnostusta: pyöräilijän jalkoja tai keihäänheittäjän käden liikettä voidaan mitata tekniikan avulla hyvin tarkasti.

Hintaa koko kropan liikettä mittaavalla systeemillä on noin 25 000 dollaria, mutta modulaarisesta setistä voidaan ostaa ja ottaa käyttöön vaikkapa vain toinen käsi.

Genican ja Eugene

Älyroskapönttöjä ei ollut esillä vain yhtä vaan peräti kaksi!

Molemmissa roskiin menevän tuotteen viivakoodi skannataan, ja tieto roskasta menee älypuhelimelle, joka osaa tehdä uuden kauppalistan poisheitettyjen pakettien perusteella.

Genican osaa myös tunnistaa tuotteita ilman viivakoodia, ainakin messuständillä esitelty appelsiini tunnistui ongelmitta. Eugene puolestaan kertoo mihin roskikseen mikäkin tuote pitää heittää, ja palkitsee ahkeran kierrättäjän bonuspisteillä.

Hiki pintaan toimistotyössäkin

Toimistotyötä piristämään voi hankkia kuntopyörän, jonka polkeminen sujuu pöydän ääressä samalla töitä tehden. Suomalainen toki innostuu samaan tarkoitukseen myös istumamallisesta infrapunasaunasta.

Yi

Xiaomin alabrändillä tuotetaan muun muassa kameroita.

Peilitön järkkäri tuntui kädessä todella muoviselta ja heppoiselta. Valmistajan uusimman actionkameran luvataan tuottavan 4K-tarkkuuden videota peräti 60 kuvan sekuntivauhdilla.

Netatmo

Jotain pelottavaa tässä Netatmon ihmisiä laskevassa, alle kolmensadan laitteessa oli. Ainakin meille Person of interest -telkkarisarjaa uskollisesti seuranneille.

Solsol

Uusi snäbäri olisi irronnut messuilta viidenkymmenen dollarin hintaan. Solsolin juju on lipan yläpuolella oleva aurinkokenno, jonka tuottamalla sähköllä voi ladata vaikka puhelinta.

Jos siis auringonpaistetta riittää.

Ubtech

Video ei valitettavasti tee täysin oikeutta Ubtechin käyttöliittymädemolle. Ilmassa leijuvaa kuvaa pystyi koskettamaan sormella kuten tavallista kosketusnäyttöäkin. Paljain silmin katsottuna esillä oli siis kokonainen näyttö, kamera nappasi siitä talteen vain osan.

Meisunhe

Lisäakkuja on toki esillä osastolla jos toisellakin. Meisunhen avaimenperässä roikkuvan akun kapasiteetti on vain 700 milliampeerituntia.

Apple Watchista, jonka lataamiseen se on tarkoitettu, löytyy kuitenkin vain noin 250 mah akku, joten älykellolle saa avaimenperästä rutkasti lisäkäyttöaikaa.

Upano

Nokian vr-kameraa kirittää Upanon tuote, jolla voi myös lähettää livenä 360 asteen videota. Laitteessa on myös akku, joten kameraa voi juoksuttaa lähes missä tahansa.

Ihan joka kotiin tätä tuskin kuitenkaan ostetaan, hintaa kun kameralla on noin 7000 euroa.

Kuvanvakaajia

Uuden tekniikan hinta romahtaa nykyisin järisyttävää tahtia. X-camin kuvanvakaimen puhelimelle voi hankkia jo noin 60 euron hintaan. Hinta on pudonnut parista tonnista käsittämättömällä vauhdilla.

Ohjelmallista vakautusta tarjosi puolestaan SteadXP, jonka anturimokkulat kiinnitetään kameraan, ja editointivaiheessa liikedataa käytetään videokuvan vakauttamiseen.

Hintaa yllättävän kovat noin 300 euroa mallista riippuen.

Picocluster

Oman supertietokoneen voi rakentaa yhdistelemällä Raspberry Pi -koneita.

Stefanka

Oliko Wishiltä tilattu paita TAAS väärää kokoa? Stefankan tekniikalla omasta kehosta saa helposti tehtyä tarkan 3D-mallin, jota voi vertailla vaatekauppojen valikoimiin verkossa tai paikan päällä.

Tällä hetkellä skannaus onnistuu vain joissakin vaatekaupoissa, mutta Tango-puhelinten vallatessa alaa se onnistunee pian myös kotioloissa.

Foldimate

Kenties koko tapahtuman tarpeellisin ja vallankumouksellisin robotti on tässä! Foldimate viikkaa ja pinkkaa vaatteet siististi ja helposti. Halutessa prosessiin sisällytetään myös suihkaus hajustetta.

Bitome

Arvatkaapa mitä kuvassa näkyvä hiiri maksaa?

Noh, todellisuudessa kukaan ei tiedä vastausta. Kuoriin on kuitenkin kätketty samaa tekniikkaa, mitä sairaalat käyttävät magneettikuvauksissa.

Hiiressä sitä hyödynnetään kehoanalyysiin, joka tarkkailee ihmisen nestetasapainoa ja joka muistuttaa tarvittaessa juomaan vettä. Tavoitteena on puristaa valmiin tuotteen hinta alle 400 euroon.

Active Protective

Seniorikansalaisille löytyi tänä vuonna ennätysmäärä tuotteita.

Active Protective on turvavyö sanan varsinaisessa merkityksessä. Kun se havaitsee ihmisen kaatuvan, laukaisee se alaselän alle ilmatyynyn pehmeää laskua varten. Aku Ankassa sama keksintö taidettiin esitellä muuten jo 80-luvun puolivälissä.

Linksquare

Seniorikansalaisille ja miksei myös muillekin soveltuva LinkSquare tunnistaa lääkkeet. Laitteen kärki painetaan pilleriä vasten, ja muutaman sekunnin kuluttua mobiilisovellus kertoo puhelimen näytöllä mikä lääke kärjen alla on.

Put your money where your mouth is

Osa messuosastojen isännistä laittoi itsensä toden teolla likoon tuotteidensa esittelyn puolesta. Älynyrkkeilyhanskoja esiteltiin nyrkkeilemällä ja säteilysuojaboksereita myös niiden arvolle sopivasti.

Näihin tunnelmiin on varmastikin hyvä lopettaa raportointi tämän päivän osalta. Pitäkää päät ylhäällä siellä Suomessa, rappareita piisaa vielä koko loppuviikon ajan!

Lue Mikrobitin CES-raportit: