Bitin CES-tiimistä OP vietti päivän BMW:n kanssa. Lisää päivän onnistuneesta annista siltä osin tulossa myöhemmin. Päivän odotetuin ja mielenkiintoisin demosessio kuitenkin jouduttiin siirtämään seuraavalle päivälle, uutta tekniikkaa kun ei saatukaan toimimaan odotetusti.

Päivän päätti LG:n teknologiajohtajan ja lukuisten huipputason vieraiden tähdittämä tekoälyä käsitellyt keynote-puheenvuoro. Puheessa mainittiin esimerkiksi älykkäät laitteet, jotka osaisivat huomata vikaantumisensa ja korjaisivat itse itsensä ilman toiminnan keskeytymistä.

Valitettavasti puhujien taustana toimineen jättiscreenin kehitys ei vielä ollut tällä asteella, sillä kolmannes ruudusta kärsi jatkuvasti pahoista tarkennus- tai tahdistusongelmista. LG:n vitsikäs robotti sentään toimi niin hyvin kuin koneelliselta huumorintajulta voi odottaa.

Jos sattuu suurille, niin eivät pienten ja yksinkertaistenkaan laitteiden valmistajat aina onnistu. Joonan kokeilema kypärään kiinnitettävä valo on ideana nerokas. Normitilassa se loistaa taaksepäin punaisena, jolloin pyöräilijä näkyy hyvin pimeässäkin. Lisäksi ohjaustankoon tulee pieni kauko-ohjain, jolla lampun suuntavilkkuja voi käyttää.

Valitettavasti Mikrobitin tutkivien journalistien saapuessa messuosastolle vehkeisiin iski pahimman luokan demoefekti. Vilkkuja ei saatu toimimaan oikein millään. Kun lukuisten uudelleenkäynnistysten jälkeen vilkku saatiin lopulta päälle, se ei sitten suostunutkaan enää sammumaan.

Lopulta onnistuneesta vilkuttamisesta ei välittynyt kypärän sisäpuolelle minkäänlaista tietoa, joten ajossa kuski olisi olettanut vilkun totta kai toimivan. Onneksi tällä kertaa kyseessä oli vain messuesittely. Vilkkaassa liikenteessä kyseisestä ongelmasta olisi saattanut olla hengenvaarallisia seurauksia.

Lue myös:

Kovin onnistunut ei ollut myöskään Shark Tank -televisio-ohjelmassakin nähdyn Benjilockin älylukkodemo.

Erityisesti matkalaukkuihin suunniteltu pienikokoinen lukko aukeaa kädenkäänteessä sormenjäljen avulla. Paitsi että eipä meinannut aueta sitten millään, kun lukkoa esiteltiin Mikrobitille. Onneksi avaamiseen voi käyttää myös numerokoodia kääntöpuolen numeronäppäimistöä hyödyntämällä - tai sitten ihan perinteistä avainta.

Älyttömän hyvää tekoälyä

Onnistuneitakin suorituksia sentään on nähty. Mieleenpainuvimmasta päästä on ollut Cambridge Consultantsin esittelemä tekoäly, jota on koulutettu tolkuttoman kokoisella, erilaisista valokuvista koostuvalla aineistolla.

Yhtiö esitteli tekoälynsä toimintaa näytöllä, jolla pyöri erilaisia kuvia. Näyttöä kuvasi kamera, mutta sen linssin edessä oli kuvaa voimakkaasti vääristävä lasi. Kameralta kuva välittyi tietokoneella, jolla pyörivä tekoälyohjelmisto pyrki korjaamaan kuvat lähemmäs alkuperäistä asua. tulokset olivat paikoin jopa häkellyttävän hyviä.

Asus alisti presidenttiä

Trumpin torni. Prameaa on niin sisältä kuin ulkoa.

Joona ehti myös vierailla Asusin demohuoneessa. Koneet oli jostain syystä levitetty esille Trump International hotellin sviitteihin. Kyseessä ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin ollut poliittinen kannanotto, vaan kyseessä on melkoisen pramea paikka esitellä mitä tahansa.

Presidentti Trump omistaa huoneiston hotellin 61. kerroksessa - Asus esitteli tuotteitaan lehdistölle pari kerrosta ylempänä.

Rgb-valovillitys alkaa jo kenties mennä yli jo valmistajienkin mielestä, sen verran kieli poskessa tehdyltä tuotteelta rgb-valaistu reppu vaikuttaa.

Pikkujätti. Asusin uutuus vaikuttaa äkkiseltään todella mielenkiintoiselta.

Vakavimmista tuotteista erikoisin oli Asus Mothership. Kyseessä on tavallaan perinteinen pöytäkone, läppäri ja all-in-one -kone samassa paketissa.

Viitisen kiloa painava pikkujätti on todellinen tehopakkaus, suorittimena pörrää Intelin Core i9-8950HK, muistia voidaan pakata mukaan enintään 64 gigatavua, grafiikkaa näytölle piirtää GeForce RTX 2080 ja sokerina pohjalla koneessa on peräti kolme nvme-kiintolevyä raid-kokoonpanossa. Vehjettä odotellaan kieli pitkällä Bitin testilabraan.

Varsinaisesti CES alkaa vasta huomenna, joten lisää CES-tarinaa on luvassa vuolaasti. Tapahtuma vetää Vegasiin noin 200 000 ihmistä ja levittäytyy uskomattoman laajalle alueelle.

Käveli sitten missä tahansa, aina vastaan tulee jotakin tapahtumaan liittyvää, hyvänä esimerkkinä Planet Hollywood -kasinohotelliostoskeskuksen seinässä oleva valtava mainosnäyttö, joka demonstroi Google Homen toimintaa modernissa älykodissa.