Netistä osat tilaamalla voi rakentaa vaikka millaisen transformerin, jos vain taidot riittävät. Helpoimmalla pääsee alkuun valmiilla rakennussarjalla. Testasimme kuusi erilaista sarjaa, jotka perustuvat Raspberry Pi -korttitietokoneeseen.

Elektroniikan halpeneminen on tuonut robottien rakentelun kaikkien ulottuville. Valmiilla sarjalla ja kohtalaisella koodausosaamisella oman robotin voi yksinkertaisimmillaan ohjelmoida ajelemaan ympäri huonetta esteitä väistellen tai siitä voi rakentaa omistajaansa lemmikin tavoin seuraavan roboystävän.

Robotit ovat loistava tapa opetella elektroniikan perusasioita ja koodausta tavalla, jonka tuloksia voi testata heti.

Hyvä alusta robotille on Raspberry Pi -korttitietokone. Mikrobitti testasi joulukuun numerossa kuusi erilaista sarjaa, jotka kaikki perustuvat samaan laitteeseen.

Mukana olivat 4Tronix Initio, CamJam EduKit #3 Robotics, Monk Makes RasPiRobot Rover, WaveShare AlphaBot Pi, WaveShare AlphaBot2 Pi ja YetiBorg v2.

Oman robotin rakentaminen maksaa noin 20 eurosta aina 170 euroon, plus viidenkympin hintainen Raspberry Pi vielä päälle, jos sellaista ei jo valmiiksi kotoa löydy.

Testisarjojen perusteella voi todeta, että kalliimmissa malleissa lisärahalla saa ainakin hieman valmiimman näköisen tuotteen, mutta muutoin hinta ei välttämättä korreloi laadun kanssa. Tuotteistuksen taso oli joukossa vaihtelevaa. Testin halvin sarja eli CamJamin Edukit Robotics on käytännössä läjä piuhoja, muutama vastus, pieni koekytkentälevy ja kaksi irtonaista moduulia. Lopputulos on kotikutoisen näköinen.

Skaalan toisessa päässä ovat AlphaWaven AlphaBotit, joissa käytännössä kaikki on tehty valmiiksi.

Mitä roboteilla voi sitten tehdä, kun kaiken on saanut toimimaan? Hyvä esimerkki kevyestä virittelystä on esteidenväistelysovellus, jonka toimintaan esittelimme jo aiemmin videolla.

Testin monipuolisinja teknisesti paras kokonaisuus on 4Tronixin Initio. Testin kallein, YetiBorg, tarjoaa erittäin heikosti vastinetta rahalle.

Lue lisää uudesta Mikrobitistä.