Kiinalaisten Xiaomin ja Meizun huippumallit pärjäävät tutummille merkeille hyvin, kun katsotaan ominaisuuslistaa. Softapuoli on kuitenkin vielä hakusessa.

Android-ekosysteemissä Kiinan-markkinoille tähdätyt mallit ovat oma lukunsa. Laitteiden ulkoasu on usein lainattu häpeilemättömästi Applen ja Samsungin malleilta, ja Android-alusta on kuorrutettu valmistajan omalla käyttöliittymällä. IOS:in vaikutus näkyy erityisesti pastelliväreissä ja käyttölogiikassa.

Kahden ison kiinalaisvalmistajan, Xiaomin ja Meizun huippumallit noudattavat tuttua kaavaa. Meizu Pro 6 on kuin ilmetty iPhone kultaista väriään myöten, Xiaomi Mi5 Pro on hieman omaperäisempi.

Laitteistonsa puolesta keskihintaiset laitteet antavat vastuksen markkinajohtajille. Mikrobitti arvioi puhelimet tammikuun numerossaan.

Puhelimet ovat tällä hetkellä Kiina-laitteiden huippua. Etenkin 480 euron hintainen Xiaomi on ominaisuuksiltaan samalla tasolla tunnetumpien valmistajien huippupuhelimien kanssa. 420 euroa maksavan Meizun hitaampi suoritin ei varsinaisesti haittaa, mutta heikko akkukesto rajoittaa käyttöä.

Vaikka kaksikko on periaatteessa kilpailukykyinen raudaltaan, ohjelmistopuolella on toivomisen varaa. Sekä Xiaomin Miui-käyttöliittymä että Meizun Flyme ovat hankalasti päivitettäviä eikä tietoturvapäivityksiä tule siihen tahtiin kuin nykyaikana pitäisi.

Molemmista puuttuva 800 MHz:n 4g-taajuus on lisäksi iso miinus länsimarkkinoille suunnattuihin laitteisiin verrattuna. Puutteet pudottavat muutoin hyvien puhelinten pisteitä.

Nyt testattuja laitteita voi toistaiseksi tilata vain netistä, kiinalaisista verkkokaupoista. Edullista laadukasta laitetta etsivän kannattaa kääntää katseensa virallisesti Suomenkin markkinoilla myytäviin kiinalaisiin. OnePlus 3T ja Huawein Honor 8 eivät kärsi Meizun ja Xiaomin ongelmista, ja tuki- sekä takuuasiat hoituvat Suomessa. Xiaomin Mi5 Prokin voi olla hyvä vaihtoehto, jos tarkoitus on päivitellä käyttöjärjestelmää käsin eikä vajaa taajuustuki haittaa.