Vasta ilmestyneessä Mikrobitissä vertailtiin järjellisen hintaiset, teho­koneen sisuksiin sopivat atx-kokoluokan emolevyt.

Suuressa emolevykatsauksessa testasimme verrokkina MSI:n tolkuttoman hintaisen MEG Z590 Ace -huippumallin. Kaikkiaan kyseinen emo maksaa kirvelevät 500 euroa

Testi kertoo selvästi, että emolevyissä varustelu ei etenkään keskivertokäyttäjien kannalta parane kovin kummoisesti suhteessa hintaan: moni pc:n rakentaja ei saa 250 euron lisäsijoitukselleen käytännössä minkäänlaista vastinetta. Suorituskyky ei muutu merkittävästi ökyemolla.

Portteja kerrakseen. Verrokkina testatussa MSI MEG Z590:ssä on testin runsain liitäntä­valikoima. Thunder­bolt 4 -portteja ei muissa ole. Näytön­ohjaimen kuva­signaalin saa tarvittaessa ulos thunder­boltin kautta mini displayport -välikaapeleilla. TIINA SOMERPURO

Emolevyn varusteisiin kannattaakin ehdottomasti sijoittaa rahaa vain, jos niitä todella tietää tarvitsevansa. Useimmat varusteet kun voi tarvittaessa lisätä myös jälkikäteen.

Puolestaan edelliseen, vuonna 2019 julkaistuun emolevytestiimme verrattuna tuoteryhmässä ei ole tapahtunut mitään mullistavaa. Suoritinsukupolvet ja piirisarjat tulevat ja menevät, mutta esimerkiksi wlan-sovitin ei edelleenkään ole jokaisen emon vakiovaruste. Tämä on toki järkevääkin, sillä huomattava osa pöytä-pc:n käyttäjistä ei tarvitse langatonta verkkoa mihinkään.