Toukokuun Mikrobitti on kaupoissa! Tilaajat saavat lisäksi luettavakseen ensimmäiset retrolehdet vuodelta 1989.

Lue uusi Mikrobitti tästä linkistä.

Uuden lehden ykköstestissä nähdään kompaktin kokoiset pöytäkoneet. Atx-koon pc on lähes varmasti tyhjää täynnä. Siksi pelikonekin on nykyisin mahdollista puristaa varsin kohtuullisiin mittoihin – mutta kuinka pieneksi kokoon­pano voidaan saada, ennen kuin suorituskyvystä tai jostakin muusta on tingittävä?

Testin perusteella unelmien minikone jää kuitenkin edelleen vain unelmaksi. Kuten testaaja Aleksi Vähimaa toteaa, kone voi olla kyllä jotain seuraavista – pieni, tehokas, hiljainen – mutta vain kaksi määritettä voi päteä samaan yksilöön kerrallaan.

Mukana vertailussa oli yhteensä seitsemän konetta: Acer Nitro N50-600, ASRock DeskMini A300, HP Omen Obelisk 875, Lenovo Legion C730, MSI Trident A, TeraStore Intel NUC8i7HVK ja Corsair One i160 (verrokki). Lue juttu.

Toisessa testissä olivat jättinäytöt. Pc-näytöissä ei vuosiin tapahtunut mitään mullistavaa. Nyt näyttövalmistajat leventävät valikoimaansa kuitenkin suuren television kokoisilla 50–65 tuuman näytöillä. Onko niistä todellista hyötyä, ja mitä ostajan pitää ottaa huomioon?

Testissä olivat mukana Asus ROG Swift XG49VQ, Dell U4919DW ja HP Omen X 65 Emperium. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdytään aikamme ikävään epidemiaan, someriippuvuuteen. Päihde- ja someriippuvuudessa on kyse samasta asiasta: ihminen haluaa kokea mielihyvän tunteet aina uudelleen. Voiko kierteestä päästä irti? Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa tutustutaan Suomen uuteen supertietokoneeseen. Suomalaiset tieteentekijät odottavat kesää kieli pitkällä, sillä luvassa on roppakaupalla lisää laskentatehoa. Uuden Pohjoismaiden nopeimman supertietokoneen ensimmäinen vaihe otetaan kesällä käyttöön Kajaanissa. Lue juttu.

Isossa opasjutussa opastetaan nyky-Windowsin saloihin. Windows on perinteikäs käyttöjärjestelmä, josta monella on vuosikymmenien kokemus. Sen ominaisuudet ovat kuitenkin kehittyneet – joten viimeistään nyt on käyttäjänkin syytä opetella uusia tapoja.

Artikkelissa on lukuisia hyviä Windows 10 -vinkkejä. Mukana on myös tietoa päivittämisestä, sillä vanhempi Windows-versio kannattaa viimeistään nyt hilata ajan tasalle uuteen Windows 10:een. Lue juttu.

Toisessa opasjutussa kerrotaan eräästä vaihtoehdosta Dropboxille. Ilmainen Syncthing muuttaa käyttäjän omat tietokoneet pilvipalveluksi ilman erillistä palvelinta. Lue juttu.

Kolmannessa opasjutussa kerrotaan vanhan puhelimen pelastavasta LineageOS-käyttöjärjestelmästä. Android-laitteiden suosituin vapaan lähdekoodin alusta LineageOS on päivittynyt Android 9:ään eli Piehin perustuvaan versioon 16. Etenkin vanhemman, päivityskelkasta pudonneen puhelimen omistajalle Lineage on ehdottomasti harkinnan arvoinen. Lue juttu.

Neljännessä oppaassa annetaan 7 vinkkiä parempaan kotiverkkoon. Nykykodissa verkon pitää olla nopea ja langaton ja ulottua asunnon nurkasta nurkkaan. Näiden ohjeiden läpikäyminen auttaa, jos netti kuitenkin tuntuu jostain syystä pätkivän. Lue juttu.

Softa-arviossa testataan kevyt-linuxeja. Lue juttu.

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa uusia Motorola-puhelimia, Gigabyten ssd-levy, Samsung Galaxy S10e, Dellin läppäreitä, kätevät langattomat pikkukuulokkeet, PopSocketia kätevämpi puhelimen taustatuki, Linux 5.0 sekä paljon muuta.,

Tilaajat pääsevät lukemaan näköislehden heti osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti. Lehden jutut löydät verkkoartikkeleina samasta paikasta.

Tilaajien kannattaa huomata, että olemme tuoneet verkkoon myös retrolehtiä tähän mennessä vuosilta 1984-1988. Pääset lukemaan uusimmat vanhat retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa .