Windows 10 -käyttäjät voivat ajaa Linux-komentoriviä Windows Subsystem for Linux -ominaisuuden avulla. Se täytyy kuitenkin aktivoida ensin käyttöön. Ohjeet siihen löytyvät täältä.

Mitä itua sitten on ajaa esimerkiksi Ubuntua Windows 10:n alla? Käyttöjärjestelmää kehittävä Canonical on koostanut nettisivuston Ubuntun tarjoamista eduista.

Ubuntun avulla voidaan muun muassa hallita it-infrastruktuuria tai kehittää alustariippumattomia sovelluksia sekä käyttää Linux-komentoriviä.

Windows 10:n Subsystem for Linux on toistaiseksi hieman raakile, eikä pian julkaistava kakkosversio ole tuomassa asiaan muutosta. Vaikka tarjolle tulee lukuisia parannuksia suorituskykyyn, ja ehkä hieman poikkeuksellisesti myös päivityksiä Linux-ytimelle Windows Updaten kautta, ei WSL:n avulla voida edelleenkään ajaa graafisia työpöytäsovelluksia.

Graafisten sovellusten ajo onnistuu kyllä X-ikkunointipalvelimella ja muilla tarvittavilla kirjastoilla kikkaillen, mutta WSL:n perustoimintoihin graafinen ympäristö ei toistaiseksi kuulu.

Linux-työpöytää kaipailevan kannattaa edelleen asentaa ihan oikea Ubuntu. Käyttöjärjestelmän voi ladata ilmaiseksi täältä.