BBC kertoo, että valitusvyöryn mukaan luottoluokituksia punnitseva algoritmi kohtelee naisia eri tavoin kuin miehiä. Jopa saman talouden aviomies saattoi saada 20-kertaisen luottoluokituksen verrattuna perheen vaimoon.

Bloombergin mukaan Applen yhteistyökumppani Goldman Sachs Group -pankki kertoi, että Apple Card -luottokortin hakijoita punnitaan yksittäin, ja päätökseen vaikuttaa muun muassa tulot, luottoluokitus sekä henkilökohtaiset velat.

Luottomäärien eroa kummastellut teknologiayrittäjä David Heinemeier Hansson saattaisi olla Goldmanin väitteistä eri mieltä. Hansson nimittäin kertoo, että hän sai 20 kertaa korkeamman luoton kuin vaimonsa, vaikka hänen puolisollaan on parempi luottoluokitus.

Myös Applen perustaja Steve Wozniak ihmettelee tuloksia. Wozniakilla ja hänen vaimollaan ei ole erillisiä pankkitilejä tai omistuksia, mutta tästä huolimatta herra Wozniak sai kymmenkertaisen luottokaton vaimoonsa verrattuna.

Hansson syyttää asiasta heikosti toteutettua algoritmia.

”Apple Card on seksistinen ohjelma. Ei sillä ole merkitystä mitä yksittäisten Applen edustajien aikomus on. Vain sillä on merkitystä mitä tekee se algoritmi, jolle Apple on antanut täyden luottamuksensa. Ja mitä se tekee on syrjintää”, Hanson tviittasi.

Reutersin mukaan New Yorkin kaupungin finanssipalveluelin DFS aikoo käynnistää asiasta virallisen tutkinnan. ”Mikä tahansa algoritmi joka tarkoituksellisesti tai vahingossa kohtelee naisia tai muuta ihmisryhmää syrjivästi rikkoo New Yorkin lakia”, asiaa puntaroiva DFS sanoo.